Dostupni linkovi

Na Kosovu još devet smrtnih slučajeva, ministar Zemaj najavljuje pooštravanje mera


Kosovo

Na Kosovu je u roku od 24 sata još 224 osoba pozitivno na korona virus od ukupno testiranih 434 uzoraka, čime se ukupan broj obelelih povećao na 8.554.

Zabeleženo je i devet smrtnih slučajeva, pa je do sada 236 osoba preminulo od posledica virusa, saopštio je 1. avgusta direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Naser Ramadani na zajedničkoj konferenciji za novinare u Prištini sa minstrom zdravlja Armendom Zemajem i vršiocem dužnosti direktora Univerzitetsko kliničko bolničkog centra Valjbonom (Valbon Krasniqi) Krasnićijem.

Kako je rečeno, u poslednja 24 sata su izlečena i 152 pacijenta što je ukupno 4.730 izlečenih od početka epidemije, pa je broj aktivnih slučajeva 3.588.

Direktor Univerzitetsko kliničko bolničkog centra Valjbon Krasnići je rekao da se pogoršava stanje hospitalizovanih pacijenata obolelih od COVID-19.

Za sada je hospitalizovano 599 osoba, od kojih se 257 nalazi na klinikama Univerzitetsko kliničko bolničkog centra, dok 342 osobe leže u regionalnim bolnicama.

"Na respiratorima je 39 pacijenata, njih 15 je intubirano a još 370 pacijenata se leči terapijom kiseonika i nalaze se u ozbiljnoj zdravstvenoj situaciji", rekao je Krasnići.

Ministar zdravlja Armend Zemaj je istakao da se poslednjih dana beleži povećan broj obolelih od COVID-a 19 i naveo da će Vlada pooštriti mere u cilju suzbijanja i širenja korona virusa. Ukazao je da 31. jula, na dan Bajrama, građani i ugostiteljski objekti nisu poštovali mere, odnosno ograničeno radno vreme.

"Sa terena sam dobijao informacije od terenskih inspektora ali i hiljade poruka od zabrinutih građana, da se u većini gradova na Kosovu ljudi okupljaju i ne poštuju mere . U ovoj situaciji smo prinuđeni da pooštrimo mere", rekao je Zemaj.

Vlada Kosova je 28. jula usvojila novi paket mera u cilju sprečavanja širenja korona virusa. Tako je u gradovima sa velikim brojem inficiranih osoba, uključujući i Prištinu, zabranjeno kretanje građana od 22.30 naveče do 5 sati ujutru, a u istom vremenskom periodu je na celoj teritoriji zabranjen i rad ugostiteljskih objekata.

Jedna od mera je obavezno nošenje maski i održavanje fizičke distance od dva metra.

XS
SM
MD
LG