Dostupni linkovi

Prijevremeni parlamentarni izbori u Iraku u junu 2021.


Bagdad, Irak
Bagdad, Irak

U Iraku će prijevremeni parlamentarni izbori biti juna iduće, 2021., godinu dana prije redovnog roka, najavio je šef prijelazne vlade Mustafa al Kazimi koji je na toj dužnosti od maja ove godine, navodi AFP.

Poslije uličnih protesta započetih u oktobru, koji su doveli do ostavke predsjednika Vlade Adela Abdel Mahdija, Kazimi se kao šef nove, prijelazne vlade, obavezao da će pripremiti prijevremene izbore što je sada i najavio za 6. juni 2021. godine.

Premijer, koji je i načelnik obavještajne službe, dodao je da će vlasti sve učiniti da "izbori budu uspješni i (birači) zaštićeni" pošto je rano je na izborima bilo nasilja i namještanja.

Posljednji parlamentarni izbori održani su u maju 2018. godine, te je trebalo da naredni redovni budu 2022. godine.

Međutim, od oktobra do početka ove godine, stotine hiljada građana su u Bagdadu i svim gradovima na jugu zahtijevale ostavku vlade i promjenu političkog sistema i svih ljudi koji ga čine.

Protestovali su zbog endemske korupcije u Iraku i raspodjele rukovodećih mjesta po etničkoj ili vjerskoj pripadnosti koja odgovara interesima stranaka, a ne naroda.

Vlada je tada predložila parlamentu novi izborni zakon u cilju smirivanja uličnih protesta. Taj zakon je brzo izglasan, ali, kako objašnjavaju stručnjaci i diplomate, u njega tek treba da se dodaju o modalitetima glasanja i izbornim jedinicama.

XS
SM
MD
LG