Dostupni linkovi

Rohani: Poseta iračkog premijera je prekretnica u našim odnosima


Irački premijer Mustafa Al Kadimi i predsednik Irana Hasan Rohani tokom susreta u Teheranu

Predsednik Irana Hasan Rohani ocenio je da današnja poseta novog iračkog premijera Mustafe Al Kadimija Teheranu predstavlja prekretnicu u odnosima dve susedne zemlje i obećao nastavak podrške Iraku.

"Sigurni smo da će poseta biti prekretnica u odnosima dve zemlje. Ostajemo spremni da budemo uz iračku državu i da radimo na stabilnosti i bezbednosti u Iraku i regionu", rekao je Rohani posle sastanka s Al Kadimijem.

Al Kadimi, kome je dolazak u Teheran prva poseta inostranstvu od stupanja na dužnost u maju, odgovorio je Rohaniju da Irak "neće dozvoliti postojanje bilo kakve pretnje Iranu sa svoje teritorije".

Iran vidi američko vojno prisustvo u Iraku kao pretnju, ocenjuje AP.

Al Kadimi je u Teheranu rekao i da je spoljna politika Iraka zasnovana na "ravnoteži i izbegavanju bilo kakvog svrstavanja" i da Bagdad želi da poboljša odnose s Iranom "zasnovane na nemešanju u unutrašnja pitanja dve zemlje".

On će se u Iranu sastati i s vrhovnim liderom ajatolahom Ali Hamneijem.

Al Kadimi je juče trebalo da poseti Saudijsku Arabiju, zemlju koja je najveći regionalni rival Irana, ali je odložio put za Rijad pošto je saudijski kralj Salman smešten u bolnicu.

Poseta Al Kadimija Teheranu usledila je posle posete šefa iranske diplomatije Mohameda Džavada Zarifa Bagdadu tokom vikenda.

To je bila prva Zarifova poseta Iraku otkako su SAD u januaru kod Bagdada ubile visokog iranskog zvaničnika, generala Kasema Solejmanija.

Zarif je obišao mesto ubistva Solejmanija, u američkom napadu bespilotnom letelicom, i naveo da odnosi Irana i Iraka neće biti uzdrmani uprkos smrti generala na iračkoj teritoriji.

Solejmani je bio na čelu specijalnih snaga Irana i arhitekta iranskih vojnih aktivnosti u regionu.

Iran vidi Irak kao moguću rutu za zaobilaženje američkih sankcija koje je predsednik Donald Tramp ponovo uveo Teheranu 2018. godine, pošto su SAD napustile međunarodni nuklearni sporazum velikih sila i Irana iz 2015. godine.

Izvoz Irana u Irak iznosio je prošle godine gotovo devet milijardi dolara, navela je danas agencija IRNA i dodala da će lideri dve zemlje razgovarati o povećanju tog iznosa na 20 milijardi dolara.

Irak i Iran su od 1980. do 1988. godine bili u ratu u kojem je poginulo oko milion ljudi.

XS
SM
MD
LG