Dostupni linkovi

EK postigla dogovor o kupovini vakcine protiv COVID-19


Evropska komisija (EK) je postigla sporazum sa farmaceutskom kompanijom Sanofi, i obezbedila kupovinu vakcina protiv zaraze COVID-19, saopšteno je iz ove institucije.

“Predviđeno je da bi, nakon što se pokaže da je vakcina bezbedna i efikasna protiv COVID-19, Komisija imala ugovorni okvir za kupovinu 300 miliona doza, u ime svih država članica EU. Komisija nastavlja intenzivne razgovore sa drugim proizvođačima vakcina,” stoji u saopštenju EK.

Predsednica EK Ursula van der Lajen (von der Leyen) je poručila da institucija na čijem je čelu, čini sve sve kako bi se Evropljanima omogućio brz pristup vakcini koja je bezbedna i štiti ih od korona virusa. Ona je najavila da je dogovor sa kompanijom Sanofi samo prvi korak i najavila nove ugovore sa nekoliko ostalih kompanija.

EU broji oko 445 miliona građana a ugovor sa kompanijom Sanofi o kupovini 300 milona vakcina već pokriva znatan deo stanovinštva.

“Dok danas ne znamo koja će vakcina na kraju najbolje funkcionisati, Evropa ulaže u raznovrstne portfelje koji obećavaju vakcinu, zasnovanu na različitim vrstama tehnologija. To povećava naše šanse da brzo dobijemo efikasan lek protiv virusa. Vakcina bi bila zaista globalno dobro”, izjavila je van der Lajen dodajući da se EU zalaže da se obezbedi pristup i ugroženijim zemljama, kako bi pronašle izlaz iz ove krize.

Evropska komesarka za zdravlje i bezbednost hrane Stela Kiriakides je istakla da je dogovor sa kompanijom Sanofi, prvi važan korak u obezbeđivanju jednakog pristupa vakcini za evropske građane.

“Sigurna i efikasna vakcina protiv COVID-19 je najsigurnija strategija za izlazak iz krize. Iz tog razloga poslednjih nedelja pregovaramo o jedinstvenom pristupu EU, kako bi obezbedili doze obećavajućih kandidata za vakcinu”, poručila je komesarka Kiriakides.

Evropska komisija je 17 juna predtavila evropsku strategiju za ubrzanje razvoja, proizvodnje i primene efikasnih i bezbednih vakcina protiv COVID-19.

Zauzvrat zatražila je pravo na kupovinu određenog broja doza vakcine u datom vremenskom okviru, a EK bi finansirala deo prvih troškova s kojima se suočavaju proizvođači vakcina u obliku unapred postignutih ugovora o kupovini.

Na inicijativu EK, u maju je prikupljeno skoro 16 milijardi eura u, globalnoj akciji za univerzalni pristup testovima, tretmanima i vakcinama protiv koronavirusa i za globalni oporavak.

XS
SM
MD
LG