Dostupni linkovi

Hiseni u subotu u Vašingtonu u cilju koordinacije dijaloga sa Srbijom


Državni koordinator Kosova za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni.
Državni koordinator Kosova za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni.

Državni koordinator Kosova za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni (Hyseni) izjavio je da će u subotu otputovati za Vašington gde će se sastati sa visokim zvaničnicima Stejt departmenta i Bele kuće, a u cilju koordinacije oko procesa dijaloga sa Srbijom, potvrdio je Hiseni u intervjuu za RSE.

Po njegovim rečima, SAD su u potpunosti uključene u ovaj proces i njihova aktivna uloga biće sve evidentnija.

"Ja sutra (subota) putujem za Vašington gde ću tokom narednih dva-tri dana održati sastanke sa zvaničnicima visokog nivoa Stejt departmenta, ali i Bele kuće, u cilju koordinacije, usaglašavanja sa Stejt departmentom, kako bi razmenili naše procene o procesu i korodinisali dalje delovanje oko dijaloga. Naglašavam, ne nedostaje američka uključenost u ovom procesu. Ona je snažna, aktivna i nezamenljiva", poručio je Hiseni.

U četvrtak je u Briselu održana druga runda razgovora na nivou stručnjaka, kojoj prisustvuju Hiseni i direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, Marko Đurić. Po Đurićevim rečima, na ova dva sastanka do sada se diskutovalo o nestalima, raseljenima i ekonomskoj saradnji.

Hiseni u razgovoru za RSE navodi da se u Briselu vode "teški razgovori o elementima konačnog sporazuma", a koji, kako dodaje, treba da rezultuju recipročnim priznanjem.

"Ova poglavlja i ovi elementi jednostavno biće paragrafi ili članovi jednog sveobuhvatnog sporazuma, a skroz na kraju, i što se Kosova tiče to će biti neizbežno, biće odredba o recipročnom priznanju Kosova i Srbije, kao nezavisne i suverene države. Ne želim da komentarišem pojedinosti jedne celine. Dakle, celina je ono što ima težiju i tada ćemo govoriti o tome koji su sastavni elementi ovog sveobuhvatnog sporazuma koji će na kraju biti stavljen na stolu za potpise, i koji će potom biti pred poslanicima Republike Kosova za ratifikaciju", kazao je Hiseni.

Po njegovim rečima, pregovori o ovim "elementima" zahtevaju diplomatsku i političku diskreciju.

"Nikako se ne radi o nedostatku transparentnosti. To ne sme tako da se razume... Zarad konstruktivnosti samog procesa, traži se stepen diplomatske diskrecije do onda kada postignemo konačan tekst sveobuhvatnog sporazuma", kazao je Hiseni.

On je naglasio da Kosovo više neće prihvatiti da radi na postizanju posebnih sporazuma o određenoj oblasti. Kako dodaje, neće biti moguće postići sporazum o određenom pitanju, a bez sporazuma o recipročnom priznanju.

"Sporazum o recipročnom priznanju stvoriće osnovne preduslove za uspešne dogovore o odgovarajućim pitanjima", kazao je Hiseni.

On je dodao da je dobra vest to što je primećen jedna drugačija posvećenost i EU i SAD da se ovaj proces konačno reši.

Dijalog Srbije i Kosova je obnovljen nakon 20 meseci zastoja, susretom u formatu video-konferencije između predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija koji je održan 12. jula.

Obojica su se fizički sastali u evropskoj prestonici, četiri dana kasnije, odnosno 16. jula gde su razgovarali o nestalima i ekonomskim pitanjima.

Eksperti će se redovno sastajati kako bi raspravljali o temama koje otvaraju lideri. Naredni susret na najvišem političkom nivou je najavljen za početak septembra.

XS
SM
MD
LG