Dostupni linkovi

Vučić: Ne znamo ništa o završnom sporazumu sa Kosovom


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Bio sam iznenađen izjavom kosovskog premijera Avdulaha Hotija da je u Briselu počeo da se piše završni sporazum između Kosova i Srbije, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti.

Vučić je kazao da niko u Briselu nije demantovao te tvrdnje, već samo pisanje “nekih naših novina koje su samo prenele Hotijevu izjavu”.

“Mi ništa o tome ne znamo. Jedino što znamo je da želimo da pregovaramo o ovim temama koje su stavljene na sto, ali ćemo tražiti da se razgovara i o neispunjavanju i da vidimo kada će da bude ispunjeno ono što je potpisano u aprilu 2013. godine (u Briselskom sporazumu, prim. RSE), a to je Zajednica srpskih opština”, rekao je Vučić.

Inače, portparol Evropske unije, Peter Stano je odbio navode da već postoji nacrt sporazuma istakavši da se radi o procesu koji je i dalje u toku.

“Ovaj sporazum će biti postignut nakon što se sve strane dogovore o svim otvorenim pitanjima i dogovore se da se normalizacija može postići u obliku potpisanog sporazuma”, izjavio je Stano.

Ekspertski timovi iz Beograda i Prištine u četvrtak učestvuju na još jednoj rundi razgovora u Briselu, uz posredovanje Evropske unije (EU), agenda današnjeg susreta uključuje raspravu o raseljenim licima i ekonomskim pitanjima.

Beogradski list “Večernje novosti” objavio je 29. jula, pozivajući se na diplomatske izvore, da će delegaciji Beograda na sastanku u sedištu EU biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma koji podrazumeva de fakto priznanje Kosova.

Vučić je u obraćanju javnosti rekao da “ne deluje logično” da je Hoti “baš sve sasvim izmislio”, te dodao da ga brine “to što mi se čini da bi u predlogu budućeg sporazuma moglo da piše”.

“Zato bih voleo da se razgovara i da EU razume potrebe i zahteve Srbije a ne samo potrebe i zahteve država članica. Nadam se da će tako biti. Imam puno poverenje u pregovarački tim EU i u naš pregovarački tim. Kompromis nije uzeti Srbiji sve a Albancima dati sve”, rekao je Vučić.

Hoti i Vučić u Briselu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

‘Ne podržavam odluku predstavnika Srba da idu na obeležavanje Oluje u Knin’

Na pitanje novinara da prokomentariše mogući odlazak predstavnika Samostalne srpske demokratske stranke (SDSS) u Hrvatskoj na obeležavanje godišnjice vojno-policijske akcije “Oluja” u Kninu, Vučić je kazao da je razgovarao sa predsednikom SDSS-a Miloradom Pupovcem i da lično i kao predsednik Srbije ne može da se složi sa takvom odlukom.

“Ali nikad ih neću optužiti da su izdajnici niti bilo šta slično, ali ću im zamerati što su takvu odluku doneli. Kakvu god odluku da donesu, naše je da kažemo da ne možemo taj gest da razumemo, ali da ćemo uvek biti tu da ih podržimo”, rekao je Vučić.

On je kazao da je važno “da gradimo bolje odnose sa Hrvatskom, ali oni ne smeju da budu ponižavanje Srbije i srpskog naroda”.

“Ja razumem da položite cvet na mestu gde su ubijeni Hrvati i da oni to urade na mestima gde su stradali srpski civili. Sve to može, ali ovo je već nešto malo drugačije i dalo bi neku vrstu legaliteta etničkom čišćenju”, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je najavio da će Srbija i bh. entitet Republika Srpska i ove godine organizovati obeležavanje godišnjice stradanja Srba u akciji “Oluja”, ali da će zbog epidemiološke situacije događaj biti bez prisustva ljudi. Prema njegovim rečima, manifestacija će biti održana kao i 2015. godine na prelazu Rača između Srbije i BiH, gde bi trebalo da bude i podignut spomen park u sećanje na žrtve “Oluje”.

O spisku Uprave za pranje novca

Na pitanje da prokomentariše spisak Uprave za pranje novca na kojem su se našle nevladine organizacije, medijske kuće i novinari, Vučić je kazao da ne poznaje rukovodioca te Uprave, te dodao da je ovde reč “o najobičnijim proverama”.

“Uvek je politika u pitanju i malo da dignemo dreku da govorimo kako smo ugroženi pa ćemo da dobijemo koji dinar više od donatora. To je praksa već 30 godina”, rekao je Vučić.

Podsetimo, Uprava za sprečavanje pranja novca sačinila je spisak od 20 pojedinaca i 37 nevladinih organizacija ili udruženja i zatražila uvid u njihove bankarske transakcije od 1. januara 2019, pod obrazloženjem da je potrebno utvrditi da li neke od tih organizacija imaju veze sa finansiranjem terorizma ili pranjem novca.

Ambasada SAD je 29. jula saopštila da su Sjedinjene Države zabrinute zbog nečega što deluje kao selektivna istraga o organizacijama civilnog društva i medijskim kućama koje se bave istraživačkim novinarstvom.

O vakcini protiv virusa korona

U osvrtu na trenutnu epidemiološku situaciju u Srbiji zbog bolesti COVID-19, Vučić je kazao da su “svi brojevi od početka ove nedelje bolji”, ali je dodao da “nije vreme za opuštanje”.

“I dalje veliki broj ljudi umire. Kada broj umrlih budemo spustili ispod pet ili ispod tri, znaćemo da je talas prošao”, rekao je on.

Vučić je rekao da Srbija razgovara sa predstavnicima dve kompanije koje trenutno rade na vakcini protiv virusa korona.

“Verujem da znam iz koje zemlje će prvo doći vakcina i mi ćemo biti u prvih 20 zemalja koje će tu vakcinu da plate i pokušaćemo da damo besplatno našem stanovništvu”, rekao je Vučić.

Prema aktuelnim podacima Kriznog štaba Vlade Srbije, objavljenim 29. jula, u Srbiji je ukupno preminulo 558 osoba od posledica bolesti COVID-19, a ukupan broj registrovanih slučajeva je 24.892.

XS
SM
MD
LG