Dostupni linkovi

Grant EU od 11,78 miliona evra za dionicu Koridora Vc kroz BiH


Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Vjekoslav Bevanda i direktor Evropske investicione banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Matteo Rivellini potpisali su sporazum o grantu Evropske Unije u vrijednosti od 11,78 miliona evra, za izgradnju poddionice Koridora Vc na dionici Tarčin-Ivan na jugu BiH, saopšteno je u četvrtak iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

„Zahvaljujći ovim grant sredstvima Evropske Unije biće finansirani radovi na izgradnji nove dionice autoputa približne dužine 4,9 kilometara, uključujući dva mosta i odmorište na dionici Tarčin - ulaz u tunel Ivan“, stoji u saopštenju.

U saopštenju se navodi i izjava ministra Bevande koji je rekao da se radi o projektu koji nije značajan samo za BiH, nego i za regionalno povezivanje jer je dio panevropskog Koridora Vc koji vodi prema Jadranskom moru.

"Ovo je projekat koji će dodatno približiti Sarajevo i Mostar i skratiti udaljenost na ovoj dionici spajanjem puta M17 sa Koridorom Vc. Osim bržeg i prijatnijeg putovanja izgradnjom ovog modernog puta otvara se i ekonomska perspektiva i poboljšava zaštita životne sredine", naglasio je Bevanda nakon potpisivanja ugovora.

Projekat će, dodaje se u saopštenju, sprovoditi Javno preduzeće "Autoceste Federacije BiH", a dio je ukupnog ulaganja kroz kredite EIB i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Iz Ministarstva finansija i trezora saopštavaju kako je Ugovor o grantu potpisan korespondentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su preduzete radi sprečavanja širenja virusa korona.

Međunarodni auto put koji prolazi kroz BiH je dio panevropskog Koridora, definisanog 1997. godine na Konferenciji ministara saobraćaja evropskih zemalja u Helsinkiju. Kamen temeljac za radove u BiH položen je 2000. godine a prvi kilometri su izgrađeni 2002. godine na 11,5 kilometara dugoj dionici od Jošanice do Podlugova u blizini Sarajeva.

U Federaciji BiH trenutno se na Koridoru Vc gradi šest dionica u dužini oko 40 kilometara. Njihova ukupna vrijednost iznosi oko 400 miliona eura.

XS
SM
MD
LG