Dostupni linkovi

Federacije BiH se zadužuje za nastavak izgradnje Koridora VC


Ilustracija

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) usvojili su u danas (srijeda 29.juli ) dvije odluke o zaduženju po Ugovoru između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za finansiranje autoceste na koridoru VC – treći dio, odnosno za poddionicu Paprikuša – Nemila, na području grada Zenica.

Druga odluka se odnosi na finansiranje izgradnje dionice autoceste Putnikovo brdo - Medakovo, što je obilaznica oko grada Doboja, koja prolazi kroz Federaciju „Iinicijative vezane za kreditno zaduženje za izgradnju auto ceste iznose ukupno 180 miliona eura“, izjavila je ministrica finansija u Vladi Federacije, Jelka Miličević.

Međunarodni auto put koji prolazi kroz BiH je dio panevropskog Koridora, definisanog 1997. godine na Konferenciji ministara saobraćaja evropskih zemalja u Helsinkiju. Kamen temeljac za radove u BiH položen je 2000. godine a prvi kilometri su izgrađeni 2002. e godine na 11,5 kilometara dugoj dionici od Jošanice do Podlugova u blizini Sarajeva.

U Federaciji BiH trenutno se na Koridoru Vc gradi šest dionica u dužini oko 40 kilometara. Njihova ukupna vrijednost iznosi oko 400 miliona eura.

U Domu naroda federalnog parlamenta je prihvaćena i odluka o kreditnom zaduženju kod EBRD-a i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) kako bi počela realizacija regionalnog projekta snabdijevanja pitkom vodom pod nazivom „Plava voda“.

Predsjednik kluba Bošnjaka u Domu naroda federalnog parlamenta, Jasmin Duvnjak, na čiju je inicijativu je rasprava o ovom projektu uvrštena u dnevni red zasjedanja je naglasio kako da će na taj način biti riješeno vodosnabdijevanje u više gradova u dva kantona u Federaciji, Zeničko- dobojskom i Srednjebosanskom kantonu.

„Podrškom koju su dali delegati, konačno može početi realizacija projekta, jednog od najkompleksnijih, o čemu ideja potiče još iz 70-ih godina prošlog vijeka,“, rekao je predsjednik kluba delegata Bošnjaka u Domu naroda, Jasmin Duvnjak.

"Obuhvatiće gradove Zenica, Travnik, Novi Travnik, Busovača, mislim da će i Vitez ostati u projektu, kojem je cilj dugoročno unapređenje vodosnabdijevanja za preko 200.000 stanovnika centralne Bosne. Radi se od 22 miliona eura povoljnog kredita, čemu će se dodati i određeni novčani iznos Švedske agencije za međunarodni razvoj ( SIDA), dodao je Duvnjak.

On je podsjetio da je odluku o ovoj investiciij, Predstavnički dom federalnog parlamenta donio još u julu 2019. dok je na Dom naroda stigla tek danas.

"Moramo brže reagovati kada se radi o zajedničkim projektima za dobrobit građana“, zaključio je Duvnjak.

U Domu naroda federalnog parlamenta usvojen je Izvještaj o zabrani fizičkog kažnjavanja djeteta, koji je dostavila institucija Obdusmena BiH. U obrazloženju se navodi da zakonska regulativa u BiH nije usklađena sa UN Konvencijom o pravima djeteta te da nema eksplicitne zabrane ove vrste kažnjavanja najmlađih.

XS
SM
MD
LG