Dostupni linkovi

SAD: Broj umrlih od korone premašio 150 hiljada, zaražen kongresmen


Republikanski kongresmen Luji Gomert, pozitivan na testu na korona virus

Broj umrlih od korona virusa u SAD je premašio u sredu 150 hiljada, što je skoro četvrtina smrtnih slučajeva u celom svetu, tačnije, 23 odsto od 660,997 preminulih, navodi Rojters.

Istovremeno, SAD se nalaze na šestom mestu po stopi smrtnosti prema broju stanovnika, tačnije 4,5 na 10 hiljada.

Ona je jedino viša u Velikoj Britaniji, Španiji, Italiji, Peru i Čileu.

Povećanje broja preminulih za 10 hiljada u 11 dana u SAD je najbrže od početka juna.

Na Floridi je u sredu drugi dan zaredom zabeležen najveći broj smrtnih slučajeva, sa 217 u poslednja 24 časa.

Širenje infekcije je ubrzano nakon što je 27. maja broj preminulih u SAD premašio 100 hiljada.

Takođe, žarište korona virusa se prebacilo iz Njujorka, u kome je i dalje najveći broj preminulih sa 32 hiljade, na južne i zapadne američke savezne države.

U utorak su u Arkanzasu, Kaliforniji, Floridi, Montani, Oregonu i Teksasu zabeleženi rekordni brojevi smrtnih slučajeva.

To je ugasilo nadu da će SAD brzo prevazići najdublju ekonomski krizu od Velike depresije, koja je uzdrmala mnoge sektore i zbog koje je u jednom trenutku više od 40 miliona građana ostala bez posla, podseća Rojters.

Zdravstveni stručnjaci već nekoliko meseci ukazuju da se pandemija može staviti pod kontrolu, ukoliko su budu striktno poštovale mere, kao što su fizička distanca i nošenje maske svuda u javnosti.

Predsednik Donald Tramp je u početku odbijao da nosi masku. U poslednje vreme podržava tu meru, ali još nije naložio da je to obaveza u celoj zemlji.

Luji Gomert (Louie Gohmert), republikanski kongresmen iz Teksasa koji je odlučno odbijao da nosi masku, u sredu je bio pozitivan prilikom testiranja na koronu.

Istraživanja pokazuju da su najviše pogođeni siromašni i manjinske zajednice.

Tako su zdravstveni zvaničnici u Kaliforniji naveli da na pripadnike latinoameričke grupacije, koja čini trećinu stanovništva ove države, otpada 56 odsto inficiranih i 46 procenata smrtnih slučajeva.

Institut Unvierziteta u Vašingtonu za metriku i evaluaciju (IHME) je u martu najpre predvideo da od pandemije može umreti više od 81 hiljada građana do jula.

U poslednjem saopštenju od 14. jula ova institucija navodi da taj broj može dostići 224 hiljade do novembra.

Institut dodaje da ova cifra nije urezana u kamenu.

“Sve više ljudi nose maske, ali taj broj nije dovoljan. Ako bi 95 odsto Amerikanaca to činilo u svakom trenutku kada izađu iz svojih domova, stopa zaraženosti bi pala, kao i hospitalizacije, a zatim i smrtnosti,” zaključuje IHME.

XS
SM
MD
LG