Dostupni linkovi

Kada će poteći "Plava voda"?


Vodovod, ilustrativna fotografija
Vodovod, ilustrativna fotografija

Na proljeće naredne godine trebala bi početi izgradnja regionalnog vodovoda 'Plava voda' koji bi dugoročno trebao riješiti problem snabdijevanja vodom Travnika, Novog Travnika, Viteza, Busovače i Zenice. Ovaj projekt će koštati 22 miliona eura, a bit će financiran kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj i Razvojne banke Vijeća Evrope.

Priča o regionalnom vodovodu ‘Plava voda’ stara je nekoliko desetljeća, ali je njenu realizaciju prekinuo rat, a nakon toga i brojne političke igre i birokratske prepreke. Međutim, čini se kako se konačno zatvara financijska konstrukcija koja će omogućiti početak radova na izgradnji vodovoda, od kojeg će koristi imati 250.000 stanovnika Srednje Bosne.

Direktor Javnog poduzeća Regionalni vodovod ‘Plava voda’, Ernad Granić, kaže kako je nedavnim prihvaćanjem inicijative za zaduženje kod Evropske banke za obnovu i razvoj Vijeće ministara BiH potvrdilo kako je vodovod ‘Plava voda’ jedan od najznačajnijih projekata u Bosni i Hercegovini.

„Želio bih da naglasim da se ova odluka odnosi samo na zaduženje kod Evropske banke za obnovu i razvoj, i ono iznosi jedanaest miliona eura, a to je ustvari samo polovina iznosa potrebnog za realizaciju konkretnog projekta. Druga polovina, znači dodatnih jedanaest miliona eura, biće osigurano od Razvojne banke Vijeća Evrope, i želim da istaknem da je i ta procedura pri kraju i da očekujemo da će vrlo brzo biti na dnevnom redu Vlade Federacije i ponovo biti upućena na državno ministarstvo, rekao je Granić.

Nakon što bude osiguran kompletan novčani iznos, prikupljena potrebna dokumentacija, te odabrani izvođači radova po međunarodnoj konkurskoj proceduri, prvi radovi mogli bi početi na proljeće iduće godine. Ukoliko ne bude nikakvih problema, Granić tvrdi da bi novi vodovod građani trebali dobiti u roku od tri godine.

„Ova posljednja inicijativa koja je najzdravija i najrealnija, ide u korist stanovništva, a unazad dvije-tri godine mnogi su je smatrali nemogućom, s obzirom na sve probleme koje nosi sa sobom, koliko je specifičan i kompleksan, da ima i breme tih neuspješnih pokušaja. Malo je, malo bilo ljudi koji su smatrali da može doći do ove faze. Evo, mi smo to uspjeli, naravno, uz puno napora“

Travnik, na čijem je prostoru izvorište Plave vode, ima privilegiju da bude oslobođen od kreditnog zaduženja, dok će ostale općine, ovisno o tome koliko će vode dobijati, dug podijeliti sa višim nivoima vlasti. Najviše vode iz regionalnog vodovoda ići će u Zenicu, kaže tehnički direktor poduzeća Vodovod i kanalizacija Zenica, Nedim Šečić.

„Smatramo da će dovođenjem 'Plave vode' u Zenici riješiti pitanje vodosnabdijevanja za narednih sto godina, sigurno. Znači, to je projekat za budućnost. Mi trenutno imamo dovoljne količine vode, nemamo redukciju, međutim, dovođenjem 'Plave vode' rješavamo pitanje za naredne generacije i stvaramo uslove da proširujemo mrežu na prigradska naselja koja trenutno nemaju gradsko vodosnabdijevanje“, kaže Šečić.

Regionalni vodovod će imati ogroman značaj i za stanovnike Busovače, u kojoj se voda trenutno uzima iz potoka i prerađuje, rekao je načelnik Općine, Asim Mekić.

„Mi pijemo potok, mi imamo jednu malu fabriku za prečišćavanje vode. Evo, najbolja ilustracija: mi imamo najveći izvor na području općine Busovača 5,7 litara u sekundi, a mi ćemo 'Plave vode' da povlačimo 40 litara u sekundi. Šta bi se desilo? Imali bismo kvalitetnu vodu, ne bismo je trebali prečišćavati, hemijski i mehanički tretirati. Znači, Busovači bismo riješili snabdijevanje vodom najmanje narednih stotinu godina“, kaže Mekić.

Ukoliko bude izgrađen vodovod ‘Plava voda’ , bit će prvi regionalni vodovodni sistem na ovom području. Osim poboljšanja kvalitete vodosnabdijevanja, ovim projektom je planirano i uređenje izvorišta Plave vode u Travniku, koje je jedno od glavnih turističkih destinacija u ovom gradu.

XS
SM
MD
LG