Dostupni linkovi

AI: Targetiranje novinara i nevladinih organizacija, čin zastrašivanja


Postupak provere finansiranja nekoliko desetina novinara i nevladinih organizacija koje rade na ljudskim pravima i transparentnosti, koji je pokrenulo Ministarstvo finansija Srbije, otvoren je pokušaj zastrašivanja kritičara srpske vlasti, naveo je Nils Muiznieks, direktor Amnesty Internationala (AI) za Evropu, ugledne međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava.

„Targetiranje novinara i nevladinih organizacija na osnovu apsurdnih navoda o sumnjama o pranju novca i finansiranju terorizma eklatantan je čin i poslednja akcija u kampanji zastrašivanja kojom srpske vlasti ućutkuju kritičare“, istakaoje on u saopštenju.

„Ovakva vrsta proizvoljne istrage, koja posebno cilja one kritički orijentisane prema vlasti, podriva pravo na slobodu izražavanja i ugrožava slobodu medija. Te istrage moraju biti odbačene."

Uprava za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija Srbije zatražila je bankovne podatke od 20 pojedinaca i 37 nevladinih organizacija i institucija, uključujući i Balkansku mrežu istraživačkih izveštavanja (BIRN) i dve glavne novinarske asocijacije Srbije, kao i grupe za zaštitu prava, poput Helsinškog odbora za ljudska prava i Građanske inicijative, podseća Amnesty International.

Ministarstvo finansija je negiralo da je istraga kojom se traži pristup podacima poslovnih banaka o tim grupama i pojedincima, ciljani napad na kritičare, rekavši da je to deo redovnih postupaka.

"To su redovne aktivnosti da se proceni rizik od finansiranja terorizma", rekao je 28. jula za TV Pink Željko Radovanović, vršilac dužnosti direktora Uprave za suzbijanje pranja novca.

Radovanović je tom prilikom kazao da nevladine grupe ne treba tretirati kao "svete krave", da je isti nadzor vršen i prošle godine, kao i da su četiri ministra bili pod tom vrstom nadzora.

Nevladin sektor od Ministarstva finansija i Uprave za sprečavanje pranja novca traži da bez odlaganja predoče koji su osnovi sumnje zbog kojih su naložili vanredno prikupljanje informacija o organizacijama, medijima i pojedincima od strane poslovnih banaka, navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu nvo Građanske inicijative, koje je do sada potpisalo 140 udruženja, medija i pojedinaca.

Kako se u saopštenju navodi, član zakona na koji se pozvao direktor Uprave za sprečavanje pranja novca nalaže da se ovakva provera vrši isključivo za organizacije za koje postoje osnovi sumnje da su umešane u finansiranje terorizma.

"Pošto su na spisku brojne organizacije i pojedinci koji se bave istraživačkim novinarstvom, zaštitom ljudskih prava, transparentnošću, filmskom produkcijom, razvojem demokratije, vladavine prava i dobročinstva, nameće se zaključak da je u pitanju politička zloupotreba institucija i opasan pokušaj daljeg urušavanja vladavine prava u Srbiji", upozorava se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG