Dostupni linkovi

Na Dodikov zahtjev: Sutra sjednica NSRS o vitalnom nacionalnom interesu


Kolegij NSRS
Kolegij NSRS

Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) zakazao je za srijedu 29. jula održavanje 15. posebne sjednice entitetskog parlamenta na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

On je tri odluke usvojene bez konsenzusa na 14. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 22. jula, proglasio veoma štetnim po vitalne nacionalne interese Republike Srpske, te pozvao zastupnike da u roku od deset dana održe sjednicu parlamenta i dvotrećinskom većinom podrže njegov proglas.

Naime, ako Skupština RS dvotrećinskom većinom potvrdi da su odluke štetne po vitalni nacionalni interes, odluke koje je usvojilo Predsjedništvo BiH se poništavaju.

Riječ je o Odluci o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva sigurnosti u Vijeću ministara i Ministarstva za unutrašnju sigurnost SAD o saradnji u vezi s upotrebom putničkih informacija, Odluci o odobravanju Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodnog ocjenjivanje učenika (PISA/ 2021.) i Odluci o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021.

„To se posebno odnosi na tačke koje su vezane za ocjenu kvaliteta u srednjem obrazovanju – PISA. Nedovoljno se u skladu sa Ustavom vidi Republika Srpska kao jedinica koja treba da bude vidljiva“, kazao je Dodik novinarima nakon sjednice Predsjedništva BiH.

Svi nedostaci obrazovanja u BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00

Vitalni nacionalni interes, prema Ustavu Bosne i Hercegovine, mogu zatražiti predstavnici jednog od tri konstitutivna naroda (Bošnjaci, Srbi i Hrvati) ako smatraju da je ugroženo neko od njihovih prava.

Vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda definisani su na ostvarivanje prava konstitutivnih naroda da budu adekvatno zastupljeni u zakonodavnim, izvršnim i pravosudnim organima vlasti, identitet jednog od konstitutivnih naroda, ustavni amandmani, sistem javnog informiranja, jednaka prava konstitutivnih naroda u procesu donošenja odluka, obrazovanje, vjeroispovijest, jezik, njegovanje kulture, tradicije i kulturno naslijeđe, te teritorijalna organizacija.

XS
SM
MD
LG