Dostupni linkovi

Dodik najavio pokretanje vitalnog nacionalnog interesa zbog PISA testiranja


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine najavio je u srijedu, 22. jula u Sarajevu kako će pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa u Skupštini Republike Srpske, zbog prihvatanja formiranja međunarodne monitoring grupe koja bi se bavila kvalitetom srednjeg obrazovanja u BiH.

Dodik je kao razlog naveo to što su druga dva člana Predsjedništva BiH - Šefik Džaferović i Željko Komšić, na sjednici Predsjedništva BiH, glasali za, a on protiv prihvatanja formiranja međunarodne monitoring grupe koja bi se bavila kvalitetom srednjeg obrazovanja u BiH.

"To se posebno odnosi na tačke koje su vezane za ocjenu kvaliteta u srednjem obrazovanju – PISA. Nedovoljno se u skladu sa Ustavom vidi Republika Srpska kao jedinica koja treba da bude vidljiva", kazao je Dodik novinarima nakon sjednice Predsjedništva BiH.

Vitalni nacionalni interes prema Ustavu Bosne i Hercegovine mogu zatražiti predstavnici jednog od tri konstitutivna naroda (Bošnjaci, Srbi i Hrvati) ukoliko smatraju kako je ugroženo neko od njihovih prava.

Vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda definisani su na ostvarivanje prava konstitutivnih naroda da budu adekvatno zastupljeni u zakonodavnim, izvršnim i pravosudnim organima vlasti, identitet jednog od konstitutivnih naroda, ustavni amandmani, sistem javnog informiranja, jednaka prava konstitutivnih naroda u procesu donošenja odluka, obrazovanje, vjeroispovijest, jezik, njegovanje kulture, tradicije i kulturno naslijeđe, te teritorijalna organizacija.

Iz Republike Srpske su početkom godine najavili kako neće podržati PISA testiranje za BiH, jer traže da se podaci obrađuju zasebno.

BiH je zauzela 62. mjesto od 79 zemalja svijeta u najvećem globalnom istraživanju u obrazovanju /PISA/ za 2018. godinu, a svaki drugi testirani učenik ocijenjen je kao funkcionalno nepismen.

PISA je najveće svjetsko istraživanje u obrazovanju, koje se od 2000. godine sprovodi svake tri godine pod pokroviteljstvom Organizacije za ekonomsku saradnju /OECD/, među ciljanom starosnom grupom - petnaestogodišnjacima.

XS
SM
MD
LG