Dostupni linkovi

Sofija poziva Ankaru da 'poštuje pravila dobrosusedstva'


Molitva ispred Aja Sofije u Istanbulu

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva pozvala je Tursku tokom posete Atinida "poštuje međunarodno pravo i pravila dobrosusedstva", povodom tenzija u Sredozemlju.

"Rast tenzija u istočnom Sredozemlju predstavlja opasnost za čitavu Evropsku uniju", rekla je ona na konferenciji za štampu sa svojim grčkim kolegom Nikosom Dendiasom.

Grčka Ratna mornarica bila je podignuta u visokoj pripravnosti prošle sedmice pošto je Turska poslala vojne brodove ka obližnjem najistočnijem grčkom ostrvcu, Kastellorizu, da prate brod za traganje za prirodnim gasom u podmorju.

"Ankara nastavlja da održava (svoj) ilegalni plan koji obuhvata delove grčkog epikontinentalnog pojasa", izjavio je danas portparol grčke vlade, Steljos Pecas, iako, kako je istakao, "turski istraživački brod je usidren, a (turski) vojni brodovi se povlače".

"Grčka želi da ima kanale komunikacije sa Turskom, uvek u okviru međunarodnog prava i dobrosusedskih odnosa", dodao je on.

Bugarska ministarka je rekla da se "svaki spor može rešiti dijalogom".

"Turska nam je najvažniji sused i imamo sve interese za održavanje dobrih odnosa. Ali, ona (Turska) mora delovati u okviru međunarodnog prava", ukazala je ona.

Izjavila je i da deli grčki "bol" zbog ponovnog pretvaranja Aja Sofije u Istanbulu u džamiju, a do nedavno je bila muzej, na osnovu politike iz 1920-ih godina o evropejizaciji Turske.

Predsednik Redžep Tajip Erdoan je odlučio da tu zgradu vrati muslimanskom bogosluženju, a prvo je održano u petak, 24. jula.

Bugarski premijer Bojko Borisov održava dobre odnose s turskim predsednikom.XS
SM
MD
LG