Dostupni linkovi

Infektolog Pelemiš: Za COVID-19 rešenje vakcina a ne kolektivni imunitet


Detalj iz Beograda

Infektolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Mijomir Pelemiš izjavio je u nedelju da sticanje kolektivnog imuniteta nije rešenje, već je kao rešenje ocenio pojavu vakcine, kako je naveo, ukoliko korona virus sam ne iščezne.

Pelemiš je za televiziju Prva kazao da je sticanje kolektivnog imuniteta rizik, navodeći da nije moguće oceniti kako će se virus manifestovati kod svakog pojedinca.

Prema njegovim rečima, nije moguće utvrditi koliko dugo se virus zadržava u organizmu nakon što osoba preleži korona virus.

BLOG UŽIVO: Pandemija korona virusa

Govoreći o poštovanju trenutnih mera i preporuka, Pelemiš je naveo da se mere još uvek ne poštuju u dovoljnoj meri, ali da građani postaju disciplinovaniji.

"Srbija je kompletno žarište, mi ne znamo ko ima prisutan virus a ko ne. Mi bismo to znali kada bismo testirali sve stanovnike Srbije, ali to je neizvodljivo", rekao je infektolog i dodao da virusa ima pogotovo u zatvorenom prostoru.

On je ukazao da u je svakom mestu u Srbiji prisutan korona virus i da građani treba da spreče širenje bolesti poštovanjem svih mera i preporuka republičkog Kriznog štaba.

XS
SM
MD
LG