Dostupni linkovi

Tramp potpisao uredbe o smanjenju cene lekova


Donald Tramp pokazuje olovku koju je dobio na poklon i kojom je potpisao uredbe o smanjenju cena lekova, Vašington, 24. jul
Donald Tramp pokazuje olovku koju je dobio na poklon i kojom je potpisao uredbe o smanjenju cena lekova, Vašington, 24. jul

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp potpisao je četiri uredbe o smanjenju cene lekova na recept, dok se istovremeno, u trci sa reizbor, suočava sa kritikama da ne upravlja dobro krizom koju je izazvala pandemija, piše Glas Amerike (VOA).

Jedna od uredbi dozvoljava legalni uvoz jeftinijih lekova iz zemalja poput Kanade, dok se drugom zahteva da popust koji proizvođači lekova daju distributerima, sada bude prebačen i na pacijente.

Treća uredba odnosi se na smanjenje cene insulina, a četvrta - koja možda neće ni biti primenjena ako ne uspeju razgovori sa farmaceutskim kućama - traži da cene lekova u programu zdravstvenog osiguranja Mediker budu iste kao u drugim zemljama.

Predsednik SAD je rekao da su predstavnici farmaceutskih kuća tražili sastanak u Beloj kući o tome "kako brzo i značajno možemo sniziti cene lekova i troškove iz vlastitog džepa".

"Videćemo kako će to ići, mi smo spremni da krenemo s tim", rekla je direktorka programa Mediker Sima Verma, prenosi VOA.

Kako je reagovala farmaceutska industrija?

Američko udruženje farmaceutskih proizvođača i istraživača saopštilo je da su Trampove uredbe "bezobzirno skretanje pažnje koje oslabljuje odgovor na pandemiju".

Praktična primena će biti teška, smatraju analitičari na Vol stritu, prenosi VOA, zbog čega postoji sumnja da će uredbe uopšte uticati na proizvođače. Akcije nekoliko farmaceutskih kuća na berzi su blago porasle posle Trampove najave.

Tramp je već nekoliko puta pozivao da se smanji cena lekova, ali takav zakon nikad nije usvojen u Kongresu. Mnogi od predsednikovih ranijih pokušaja da snizi cene lekova su propali jer im se industrija protivila.

Američkog predsednika sada kritikuju da ne upravlja dobro krizom koju je izazvala pandemija. Tramp je najavio i novi predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti.

U Sjedinjenim Američkim Državama u petak, 24. jula, drugi dan zaredom je bilo više od 70.000 registrovanih slučajeva korona virusa, od kojih je više od 1.000 umrlo, saopštio je Univerzitet Džons Hopkins.

Od početka pandemije u SAD je zaraženo 4,1 milion ljudi, od kojih je 1,26 miliona izlečeno. U toj zemlji, koja je najviše pogođena virusomu svetu, od početka infekcije umrlo je više od 145.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG