Dostupni linkovi

Lajčak: Konstruktivni pregovori o nestalim i raseljenim licima


Miroslav Lajcak na press konferenciji u Briselu, 12. juli, 2020.
Miroslav Lajcak na press konferenciji u Briselu, 12. juli, 2020.

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog izmedju Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak je potvrdio da su predstavnici Prištine i Beograda na sastanku raspravljali o nestalim i raseljenim licima.

“Ovonedeljni politički razgovori na stručnom nivou o nestalim i raseljenim licima bili su produktivni i konstruktivni. Radujemo se skorom sledećem krugu stručnih razgovora dijaloga Beograda i Prištine”, objavio je Lajčak na Twitteru.

U četvrtak, 24 jula, održan je sastanak eksperata u okviru političkog dijaloga o normalizaciji odnosa izmedju Kosova i Srbije.

Ovaj susret stručnjaka iz Beograda i Prištine je dogovoren prilikom prve runde u obnovljenim pregovorima, koja je održana uz fizičko prisustvo obe strane prošle nedelje, 16. jula.

Prema nezvaničnim informacijama iz obeju delegacija, ne isključuje se mogućnost da se naredni ekspertski sastanak održi već naredne nedelje.

Prema novom pristupu u ovom procesu, eksperti bi trebalo da raspravljaju o temama koje otvaraju lideri. Na poslednjem sastanku, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti (Avdullah) su pokrenuli pitanje nestalih, raseljeni i ekonomije.

Kako je najavio specijalni evropskog izaslanik naredni susret na najvišem političkom nivou će se održati početkom septembra.

XS
SM
MD
LG