Dostupni linkovi

U takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala 49 filmova


Tim Roth sa nagradom Srce Sarajeva, na Sarajevo film festivalu 2019. godine
Tim Roth sa nagradom Srce Sarajeva, na Sarajevo film festivalu 2019. godine

Za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima 26. Sarajevo Film Festivala (SFF) takmičit će se 49 filmova, saopšteno je u četvrtak 23. jula iz SFF-a.

U četiri takmičarske selekcije, igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma, 29 filmova će zabilježiti svjetsku, šest međunarodnu, dva evropsku, 11 regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Ove godine selekcioni tim pod vodstvom Izete Građević, kreativne direktorice Sarajevo Film Festivala, pogledao je 750 filmova, 130 dugometražnih igranih, 220 dokumentarnih, 250 kratkih i 150 studentskih.

Elma Tataragić, selektorica Takmičarskog programa za igrani film u program je uvrstila osam filmova, od kojih će četiri imati svjetsku, jedan evropsku, a tri regionalnu premijeru.

U toj konkurenciji za nagradu Srce Sarajeva borit će se i film „Mare“ kojeg je režirala Andrea Štaka, redateljica iz Švicarske balkanskih korijena. Riječ je o redateljici koja je s filmom „Gospođica“ 2006. godine osvojila nekoliko nagrada na SFF-u.

Rada Šešić, selektorica Takmičarskog programa za dokumentarni film izabrala je 16 filmova, dok se u konkurenciji kratkih filmova takmiči 10 ostvarenja.

Asja Krsmanović, selektorica Takmičarskog programa za studentski film, u program je uvrstila 15 filmova.

Program obuhvata filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske, navodi se u saopćenju direkcije Festivala.

XS
SM
MD
LG