Dostupni linkovi

Brnabić: Niko nije umro zato što je čekao na respirator


Premijerka Srbije Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da u Srbiji niko nije preminuo zato što je čekao na respirator ili zato što nije bilo respiratora.

Ona je na konferenciji za novinare Kriznog štaba Vlade Srbije rekla da je "bezočna i strašna laž" vest koju je objavila agencija AFP da je Ljubiša Đurić 20. aprila 2020. u Zemunskoj bolnici u Beogradu preminuo od COVID-19 čekajući respirator.

Ovaj slučaj u javnost je izneo njegov sin Petar Đurić kada je na prvom protestu u Beogradu zbog najave pooštravanja epidemioloških mera 7. jula pred kamerama televizije N1 u prenosu uživo rekao da je njegov otac preminuo jer u bolnici nije bilo respiratora.

U bolničkom izveštaju za Ljubišu Djurića, čiju je kopiju dobila francuska agencija AFP, doktorka je napisala da je 9. aprila, 2020. godine u 03.08 sati "kontaktiran anesteziolog iz Respiratornog centra radi prevodjenja - trenutno bez slobodnih mesta".

Autentičnost izveštaja je za AFP potvrdio i direktor Zemunske bolnice Dragoš Stojanović i dodao da je "tačno da nije bilo slobodnog mesta u respiratornom centru".

"Ovo je bezočna, strašna laž i ništa drugo do laži. Niko neće dozvoliti da se po Srbiji pljuje, da se o Srbiji laže i da se Srbija unižava zbog nekih političkih razloga", rekla je Brnabić.

Ona je izjavila da je u trenutku kada je Ljubiša Đurić bio u Zemuskoj bolnici, "ta bolnica je imala 35 slobodnih respiratora i čovek je bio na neiznvazivnom respiratoru".

Brnabić je rekla da "tokom čitave borbe protiv korona virusa u Srbiji ne postoji osoba koja nije dobila podršku respiratora, kad je bilo potrebno".

"Srbija je u svakom trenutku imala dovoljno respiratora, čak i više od onoga što nam je bilo potrebno", rekla je Brnabić.

Odbijajući da navede ime agencije, premijerka Srbije je da joj je "nejasno zašto to dolazi od medijske agencije jedne strane zemlje koja je trpela strahovite posledice korona virusa, koja je na vrhuncu epidemije imala i do 60 posto veću smrtnost nego što je uobičajeno".

"Zbog čega se jedna jaka svetska agencija, pored takvih brojeva u sopstvenoj zemlji, bavi jednim slučajem u malenoj Srbiji, ostavljam građanima Srbije da sami zaključe", rekla je Brnabić.

Lončar: "Novinari ne razumeju dokumentaciju"

Na pitanje novinara da je tačan bolnički izveštaj za Đurića u kome je doktorka napisala da u Respiratornom centru "trenutno bez slobodnih mesta", ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da novinar insistira na "dokumentu koji ne razume".

"Trebali bi da završte medicinu pa da pričamo o tome. Suština je da je čovek bio na neinvazivnom respiratoru, imao je saturaciju 96 i to je trajalo četiri dana", rekao Lončar i dodao bi bilo krivično delo da se intubira pacijent sa takvom saturacijom.

Direktor Kliničko bolničkog centra Zemun Dragoš Stojanović rekao je da je konzilijum lekara odlučio da nastavi sa lečenjem pacijanta na intenzivnoj nezi sa neinvazivnom ventilacijom.

"Svi parametri su govorili da se kreće na dobro. U toku večeri dolazi do naglog gubitka svesti, slabosti, zastoja u disanju... postoje stanja koja se dešavaju i na ulici, ili u stacionaru - nagle zadesne smrti", rekao je on.

Stojanović je potvrdio da u Respiratornom centru nije bilo slobodnih respratora, ali, kako je naveo, preostalih 35 aparata su mogli da se koriste i korišćeni su, pa je pacijent nastavio dalje lečenje u jedinici intenzivne nege na neintezivan način.

On je kazao i da je KC Zemun 15. marta imao svojih 35 respiratora, a da je država obezbedila još 38 – pa u toj bolnici danas ima 73 respiratora.

"Niko neće dirati lekare koji traže smenu Kriznog štaba"

Ministar zdravlja izjavio je da "niko neće dirati" lekare i medicinske radnike koji su potpisali otvoreno pismo sa zahtevom za smernu Kriznog štaba za borbu protiv pandemije.

"Ne da ih niko neće dirati, ne sme niko da pomisli na to. Trudio sam se da vidim šta predlažu i koje su to njihove mere i našli smo da traže da se poštuju preporučene mere. Ja vam obećavam i njima i vama da ću poštovati to što su oni rekli", rekao je Lončar.

Više od hiljadu lekara i medicinskih radnika potpisalo je do 23. jula otvoreno pismo Vladi Srbije u kojem navode da se Srbija u epidemiji korona virusa "našla u javno-zdravstvenoj katastrofi" i traže formiranje novog Kriznog štaba.

XS
SM
MD
LG