Dostupni linkovi

Onlajn kampanje primat predizborne Crne Gore


Podgorica, 22. jun
Podgorica, 22. jun

Crna Gora predstojeće parlamentarne i lokalne izbore u nekoliko opština, koji su zakazani za 30. avgust ove godine dočekuje u do sada nezabilježenim okolnostima pandemije korona virusa.

“Očekuje nas potpuno drugačija predizborna kampanja u odnosu na sve koje je Crna Gora do sada vidjela i imala jer sada nema mogućnosti da se obilazi teren i organizuju veliki predizborni skupovi”, ocjenjuje za Radio Slobodna Evropa (RSE) Slaven Radunović, poslanik opozicionog Demokratskog fronta (DF).

Ocjena analitičara

Dragiša Janjušević iz Centra za političku edukaciju za RSE kaže da će izbori u okolnostima koje diktira epidemija najviše odgovarati vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS) koja, kako kaže, ima veliku početnu prednost zbog kontrole Javnog servisa Radio televizije Crne Gore (RTCG) i sigurnih glasača među penzionerima i zaposlenima u javnoj administraciji.

Fokus DPS-a u ovoj kampanji će, smatra Janjušević, biti da sačuva svoje biračko tijelo.

“DPS je u strahu da bi dio njihovih birača, koji su vjernici Mitropolije crnogorsko-primorske, zbog aktuelne polemike i sporenja oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti, mogao preći u apstinente. Mislim da kod njih postoji strah da bi tako mogli da izgube od pet do sedam odsto što bi njima predstavljalo veliki problem. DPS će se u kampanji sigurno fokusirati na to kako da zadrži te birače”, navodi Janjušević.

Fokus opozicije u kampanji će, smatra Dragiša Janjušević, biti pokušaji da se konsoliduju i izađu u što manje kolona kako bi izbjegla rasipanje opozicionih glasova.

Onlajn kampanje u doba korone

Nakon konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka o datumu predstojećih parlamentarnih izbora, kojima se nisu odazvale opozicione stranke, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović raspisao je parlamentarne i lokalne izbore za 30. avgust.

Đukanović je istovremeno i lider vladajuće crnogorske stranke, Demokratske partije socijalista (DPS), čiji poslanik Predrag Sekulić za RSE ističe da će oni (DPS), iako prepoznati po kampanji “od vrata do vrata”, za ove izbore imati drugačiji pristup biračima.

“Na to nas upućuju i uče primjeri država iz regiona koje su održale izbore u atmosferi epidemije korona virusa kao što su Sjeverna Makedonija, Srbija i Hrvatska u kojima se kampanja primarno odvijala na društvenim mrežama. Ne mislim da to može zamijeniti razgovor sa biračima, a posebno ne velike konvencije kakve smo imali prilike da gledamo u nekim ranijim izbornim ciklusima, ali svakako da se i na taj način mogu poslati značajne poruke biračima”, kaže Sekulović.

Podgorica: Epidemija na 40°C
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Po kampanji ”od vrata do vrata” prepoznata je i opoziciona Demokratska Crna Gora, čiji su aktivisti već počeli da obilaze birače i predstavljaju predizborni program Demokrata.

“Mi ćemo se prilagoditi trenutku i djelovati onlajn u kampanji, ali svakako da nećemo odustati od direktne komunikacije sa građanima na terenu”, kaže za RSE funkcioner Demokrata Nikola Rovčanin, ističući da će oni voditi računa o zdravlju građana, ali i svojih aktivista.

“Mi ni do sada nijesmo prekršili niti jednu mjeru koju je propisalo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) jer naši aktivisti itekako vode računa o držanju distance, nošenju maske i ostalim mjerama zaštite od virusa. Takav pristup ćemo imati i u nastavku izborne kampanje na terenu”, poručuje Rovčanin.

Uz trenutni trend rasta novoinficiranih, Crna Gora je sa više od 300 zaraženih na 100.000 stanovnika prva u regionu po broju infekcija.

Zbog povećanja broja oboljelih od COVID-19, NKT je 21. jula proglasio epidemiju.

Zabranjeni su svi politički skupovi na otvorenim javnim mjestima, okupljanje osoba ograničeno je na najviše 40 osoba na otvorenim javnim mjestima, a 20 osoba u zatvorenim, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra.

Obavezne su maske i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, a brojne su i restrikcije u putničkom transportu.

Osim što kampanja počinje u trenutku kada se rasplamsala epidemija, partije učesnice izbora će u završnicu izborne trke ući u sred ljeta, kada su temperature izuzetno visoke, primjećuje Slaven Radunović iz DF-a.

“Zbog toga ćemo sve aktivnosti na terenu svesti na minimum a više se posvetiti onlajn kampanji, pojačaćemo prisustvo na društvenim mrežama, više se reklamirati na raznim portalima i internet sajtovima. Biće, naravno, i svakodnevnih javljanja uživo, slanja video poruka građanima kao i učešća u tribinama na televiziji. Biće ova kampanja i kraća i drugačija od svih onih koje smo do sada imali”, zaključuje Radunović.

Sada kada veliki politički skupovi, predizborni mitinzi i političke promocije nijesu dozvoljeni, internet prostor ostaje jedina platforma na raspolaganju partijama učesnicama predstojećih izbora, saglasan je i Dragiša Janjušević iz Centra za političku edukaciju.

“Sada ćemo imati priliku da vidimo kako će političke partije da se ponašaju i snalaze u onlajn prostoru, iako mislim da to nije njihov prirodni teren, budući da znamo da sve partije, koje raspolažu sa iole ozbiljnijom infrastrukturom, svoju kampanju baziraju na kapilarnom nivou spuštanja do domaćinstava, odnosno sprovode kampanju od vrata do vrata. Mislim da će ova kampanja biti lišena te vrste komunikacije sa biračima”, kaže Janjušević za RSE.

Rok ističe 4. avgusta

Političke partije, koalicije ili grupe birača koje žele da učestvuju na izborima mogu podnijeti Državnoj izbornoj komisiji (DIK) izbornu listu, ukoliko je potpisom podrži najmanje 4.261 birač.

Rok za podnošenje izbornih lista ističe 4. avgusta u ponoć, odnosno, po Zakonu o izboru odbornika i poslanika, najkasnije 25 dana prije izbora.

Prije nego ih dostave DIK-u, liste treba da potvrde nadležna partijska tijela, najčešće glavni odbori stranaka.

Do ovoga trenutka (23. jun), niti jedna partija nije dostavila DIK-u svoju izbornu listu.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG