Dostupni linkovi

Crna Gora: Još 91 slučaj infekcije virusom korona


U Crnoj Gori je registrovan 91 novi slučaj obolijevanja od COVID-19, pa je ukupan broj aktivnih slučajeva 1.937.

Četiri pacijenta su preminula, pa je ukupan broj smrtnih ishoda od početka juna 30, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

“Nije riječ o starim pacijentima, to su i pacijenti životnog doba 52 do 58 godišta, od kojih je samo jedan imao prethodna oboljenja. To upozorava da je svako, bez obzira na životnu dob, u riziku da oboli ili ima težu kliničku sliku”, kazao je dr Nemanja Radojević iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Najviše novih slučajeva infekcije je zabilježeno u Podgorici 21, Nikšiću 19 i Bijelom Polju 13. Ta tri grada su takođe, uz Rožaje, na vrhu liste gradova sa najviše oboljelih u Crnoj Gori.

Od sredine juna, kada je nakon kraja epidemije zabilježen prvi novi slučaj obolijevanja, oporavljeno je ukupno 181 osoba.

U sadašnjoj situaciji se zabranjuje svako veće okupljanje ljudi, pa IJZ preporučuje neodržavanje, odnosno odlaganje ljetnjih festivala, kazao je na redovnoj konferenciji za novinare direktor IJZ dr Boban Mugoša.

“Svako grupisanje je za nas vanredan epidemiološki rizik i zato smo i proglasili epidemiju”, rekao je Mugoša.

Crna Gora i COVID-19: Od sjaja do očaja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Od juče (21. jula) je u Crnoj Gori ponovo proglašena epidemija zarazne bolesti, a uvedeno je u svim gradovima obavezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom i u zatvorenom prostoru, uključujući i djecu stariju od 7 godina. Izuzetak je boravak na plažama i u nacionalnim parkovima, pod uslovom držanja fizičke distance.

Crna Gora je proglasila kraj epidemije 2. juna, međutim, 14. juna je registrovan prvi novi slučaj infekcije, nakon čega je broj oboljelih i umrlih ubrzano rastao.

XS
SM
MD
LG