Dostupni linkovi

Podrška USAID-a radu sigurnih kuća u BiH u vrijeme pandemije


U Bosni i Hercegovini (BiH) je tokom pandemije korona virusa zabilježen porast nasilja u porodici za oko 50 posto, rečeno je tokom sastanka Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i nevladinih organizacija koje rukovode sigurnim kućama u BiH.

„Porast nasilja u porodici je evidentan u cijelom svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Kad su u pitanju nevladine organizacije, mi to registrujemo preko uvećanog broja poziva na SOS telefone. Zbog situacije u kojoj su bile sigurne kuće u vrijeme restrikcija koje su bile pristutne, sigurne kuće zbog nedostatka podrške nisu bile u mogućnosti da primaju žrtve nasilja“, navodi Jasmina Mujezinović iz Fondacije lokalne demokratije.

Na sastanku je potpisan Memorandum o dodjeli grant sredstava nevladinim organizacijama u cilju podrške radu sigurnih kuća za smještaj žrtava rodno zasnovanog i nasilja u porodici.

„Dodjelu grant sredstava finansirao je USAID u iznosu od oko 160 hiljada KM (80.000 eura). Sredstva će se rasporediti za osam nevladinih organizacija koje imaju sigurne kuće, i koja će u narednom periodu i u vrijeme pandemije pomoći u radu“, smatra ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić.

Jasmina Mujezivnović kaže da će podrška kaže da veliki broj nevladinih organizacija koje vode sigurne kuće ovisi od dodatnih sredstava donatora i drugih privatnih kompanija.

Prema podacima nevladinih organizacija, najveći porast prijavljenog nasilja zabilježen je u aprilu i maju ove godine, kada je povećan i broj žena koje su zatražile pomoć u sigurnim kućama.

„Potrebno je mnogo toga uraditi kako bi se osiguralo okruženje u kojem žene i djeca mogu tražiti i dobiti zaštitu, pogotovo u vrijeme pandemije COVID-19. Kao što smo čuli, evidentiran je porast nasilja u porodici za čak 50 posto u toku ovog perioda. Iz tog razloga, USAID nije samo preusmjerio, nego je i povećao sredstva za pomoć žrtvama.“, navodi direktorica USAID-a u BiH Nency J. Eslick i dodaje da će osigurati dodatnih 175 hiljada maraka (87.500 eura) za ovaj projekat, koji USAID realizira s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice i Agencijom za ravnopravnost spolova u BiH.

XS
SM
MD
LG