Dostupni linkovi

WHO donirala Bosni i Hercegovini 23 tone medicinske opreme


Arhivska fotografija (28. april)
Arhivska fotografija (28. april)

U Bosnu i Hercegovinu (BiH) u srijedu 22. jula stiglo je više od 23 tone zaštitne opreme, što je donacija Svjetske zdravstvene organizacija (WHO) namijenjena zdravstvenim radnicima u liječenju oboljelih od korona virusa i borbi protiv njegovog širenja.

Od toga će 12,6 tona opreme biti raspoređeno u Federaciju BiH (FBiH), a ostatak će se rasporediti u Republiku Srpsku (RS) i Brčko Distrikt.

Prilikom primopredaje donacije šef Ureda WHO u BiH Viktor Olsavszky kazao je da će ova oprema biti od koristi zdravstvenim radnicima u BiH narednih dva i po do tri mjeseca, uz dodatak onoga što su bh. vlasti uspjele same nabaviti.

Šef Ureda WHO u BiH pozvao je stanovništvo da ozbiljno shvati situaciju i pridržava se svih mjera suzbijanja širenja virusa.

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez istakao je kako je ovo još jedna vrijedna donacija koju je Ministarstvo zdravstva FBiH osiguralo u saradnji s glavnim međunarodnim partnerom u borbi sa COVID-19, Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

On je pozvao sve kantone da poduzmu oštrije mjere praćenja provođenja propisanih epidemioloških mjera.

Među 23 tone zaštitne opreme koje WHO donira zdravstvenim radnicima u BiH nalaze se zaštitne maske, naočale, odijela, rukavice, viziri i sve što je proteklih mjeseci potrebno medicinskom osoblju.

U BiH je u srijedu 22. jula registrirano 324 nova slučaja zaraze korona virusom.

XS
SM
MD
LG