Dostupni linkovi

Esper: SAD razmatraju 'prilagođavanje' broja vojnika u J. Koreji


Američki ministar odbrane Mark Esper.
Američki ministar odbrane Mark Esper.

Pentagon razmatra "prilagođavanje" svog vojnog prisustva u Južnoj Koreji i širom sveta povlačeći se iz misija za borbu protiv terorizma na Bliskom Istoku i fokusirajući se na Kinu, izjavio je danas američki ministar odbrane Mark Esper.

On je rekao da nije izdao naredbu o smanjenju broja američkih vojnika u Južnoj Koreji, već razmatra "prilagođavanje".

Ne navodeći detalje, Esper je rekao da je sada akcenat na rotacijskim razmeštanjima trupa, za razliku od trajnog stacioniranja američkih trupa, jer, kako je naveo "to daje Sjedinjenim Državama veću stratešku fleksibilnost u smislu odgovora na izazove širom sveta".

Amerika ima oko 28.500 vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji, kao odbrambeni zid sa Severnom Korejom, ali dogovor između Sjedinjenih Država i Južne Koreje je pod znakom pitanja, uglavnom zbog zahteva Trampove administracije da Seul poveća iznos koji plaća za američko prisustvo.

Pregovori koje je na američkoj strani vodio Stejt department su mesecima bili u ćorsokaku, podseća AP.

Pentagon je saopštio da je Esper juče telefonom razgovarao sa južnokorejskim kolegom o plaćanju američke vojske, ali i o drugim pitanjima, uključujući napore Sjedinjenih Država da se Severna Koreja oslobodi nuklearnog oružja, ali nisu navedeni nikakvi detalji.

Predsednik Donald Tramp doveo je u pitanje stacioniranje američkih trupa u Južnoj Koreji ali i u drugim delovima sveta, rekavši da Seul i druge vlade domaćini ne doprinose u dovoljnoj meri finansiranju američkih snaga.

U svom obraćanju na vebinaru koji je u Londonu organizovao Međunarodni institut za strateške studije, Esper je rekao da, od kada je preuzeo funkciju pre godinu dana, traži način da se više američkih vojnika vrati kući kako bi mogli direktno da se obučavaju za misije vezane za potencijalne sukobe u azijsko-pacifičkom regionui.

Esper je rekao da se nada da će ove godine posetiti Kinu kako bi "poboljšao saradnju u oblastima od zajedničkog interesa", i sistem kanala komunikacija u kriznim situacijama.

Početkom ovog meseca Esper je odobrio povlačenje 9.500 vojnika iz Nemačke, iako tek treba da obelodani javno koliko će ih biti vraćeno kući, a koliko će biti premešteno u druge delove Evrope ili drugde.

XS
SM
MD
LG