Dostupni linkovi

Pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe u Rujištu kod Višegrada


Ekshumacija u Rujištu kod Višegrada

Posmrtni ostaci jedne osobe nastradale u proteklom ratu pronađeni su 21.jula prilikom ekshumacije na lokalitetu Rujišta kod Višegrada, grada u Istočnoj Bosni.

Pretpostavlja se da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je na tom području nastradala 1992. godine, navodi se u saopštenju Instituta za nestale osobe BiH.

„Posmrtni ostaci su, kako se navodi u saopštenju pronađeni u blizini kuće osuđenog ratnog zločinca Milana Lukića, a njihova ekshumacija je u toku“, saopštili su iz Instituta , te naveli da je pored posmrtnih ostataka na kojima je iscrtan krst pronađena i obuća.

Milan Lukić pravosnažno je osuđen za ratne zločine u Višegradu na doživotnu zatvorsku kaznu pred Tribunalom za ratne zločine u Hagu, 2012. godine.

Iz Instituta za nestale osobe BiH kažu kako će se nastaviti šira pretraga i ručno prekopavanje ovoga terena.

Ekshumacija je rađena po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Pronađeni posmrtni ostaci će nakon ekshumacije biti prevezeni u Centar za obdukciju i identifikaciju u Goraždu radi kriminalističko-tehničke obrade i izuzimanja uzorka koštane srži za DNK analizu, a kako bi se utvrdio identitet žrtve, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

U Višegradu je prije skoro mjesec obilježena 28. godišnjica stradanja stanovnika ovog grada.

U znak sjećanja na 3.000 žrtava nesrpske nacionalnosti stradalih u periodu rata od 1992.-1995. godine, sa mosta Mehmed – paše Sokolovića u Drinu je bačeno cvijeće.

Pored braće Lukića za ratne zločine nad nesrpskim stanovništvom na području Višegrada Sud Bosne i Hercegovine osudio je i Radomira Šušnjara na 20 godina zatvora.

Šušnjara je Sud BiH proglasio krivim za zločine počinjene u višegradskoj Pionirskoj ulici. U presudi se navodi da je Šušnjar zajedno s Milanom i Sredojem Lukićem u junu 1992. učestvovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine stanovnika sela Koritnik koji su prethodno dovedeni u kuću Jusufa Memića, te je u susjednoj prostoriji kuće vršio pretres civila, naređujući im da skidaju odjeću.

Osim za zločine na području viešgradske opštine, Lukići se terete da su kao pripadnici paravojne formacije "Osvetnici", zajedno sa Nebojšom Ranisavljevićem, iz voza 671 na pruzi Beograd – Bar u mestu Štrpci, oteli dvadeset putnika nesrpske nacionalnosti, građana tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, koje su potom ubili kod Višegradske Banje, na teritoriji Bosne i Hercegovine (BiH).

Ubijeni su bili su iz Prijepolja, Bjelog Polja, Beograda i Podgorice. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve.

Za ovaj zločin do sada su pravosnažno osuđeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. Nebojša Ranisavljević je pred Višim sudom u Bijelom Polju (Crna Gora) 2003. godine na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.

Mićo Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred Sudom BiH, priznao je krivicu i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

XS
SM
MD
LG