Dostupni linkovi

Potvrđena kazna 20 godina zatvora Radomiru Šušnjaru za zločine u Višegradu


Radomir Šušnjar na jednoj od fotografija Tužilaštva BIH
Radomir Šušnjar na jednoj od fotografija Tužilaštva BIH

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je dvadesetogodišnju kaznu Radomiru Šušnjaru za zločine počinjene u višegradskoj Pionirskoj ulici, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) Dejan Bogdanović, njegov branilac.

"Odbijena je žalba odbrane i potvrđena prvostepena presuda. Meni je ta presuda stigla 20. marta", kazao je Bogdanović.

Prvostepenom presudom iz oktobra 2019. godine Šušnjar je proglašen krivim što je zajedno s Milanom i Sredojem Lukićem u junu 1992. učestvovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine stanovnika sela Koritnik koji su prethodno dovedeni u kuću Jusufa Memića, te je u susjednoj prostoriji kuće vršio pretres civila, naređujući im da skidaju odjeću.

Nakon što su civili pretreseni, prema presudi, naređeno im je da izađu iz kuće Memića i da u koloni pređu u kuću Adema Omeragića, te su uvedeni u prizemlje objekta, poslije čega je Milan Lukić ubacio zapaljivu eksplozivnu napravu, izazvavši požar, dok je Šušnjar ubacio ručnu bombu te su svi istovremeno pucali, onemogućavajući civilima da pobjegnu, a napad je za posljedicu imao ubistva 26 civila.

Šušnjar je svoje učešće u zločinu najprije negirao u Parizu, gdje je uhapšen 2014, a Bosni i Hercegovini izručen je 2018. godine, nakon višegodišnjeg insistiranja na njegovom lociranju i istraživanja koje je napravilo udruženje "Žena žrtava rata".

XS
SM
MD
LG