Dostupni linkovi

SNS zatražila mandat za sastav nove Vlade Srbije


Predstavnici izborne liste "Aleksandar Vučić - Za našu decu" na konsultacijama kod predsednika Srbije, 21. jul
Predstavnici izborne liste "Aleksandar Vučić - Za našu decu" na konsultacijama kod predsednika Srbije, 21. jul

Potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević izjavio je posle konsultacija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da su predstavnici izborne liste "Aleksandar Vučić - Za našu decu", zatražili mandat za sastav nove Vlade Srbije.

On je naveo da očekuje da Skupština Srbije bude konstituisana do 3. avgusta, a Vlada u zakonskom roku, do 3. novembra i da će to Vlada kontinuiteta u smislu politike i ekonomije, "očuvanja nacionalnih interesa vezanih za Kosovo, evropski put Srbije i saradnju sa Rusijom i Kinom".

Vučević je rekao da nisu pričali o personalnim rešenjima.

"Kada budemo imali personalna rešenja iznećemo ih u javnost, a imaćemo nekoliko personalnih rešenja i to ne samo za premijera, već i za ministre", rekao je Vučević.

Bez 'jedinstvenog stava' o koalicijama

Potpredsednik SNS-a je naveo da su se predstavnici liste izjasnili šta misle o koalicionim partnerima sa drugih lista, ali da "nemaju jedinstven stav".

"Da li će biti drugih stranaka uključenih u Vladu, videćemo", rekao je Vučević i dodao da su u SNS podeljena mišljenja da li treba ići sa koalicionim partnerima sa drugih lista ili ne.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je posle konsultacija na svom Instagram profilu da je "razgovor sa izbornim pobednicima protekao u atmosferi analize planova iz inicijative 'Srbija 2025'".

"Politika je suština, a ne matematika, i zato borba za narodne interese mora da bude najvažniji zadatak za pobednike", napisao je Vučić.

Na konsultacijama kod predsednika Srbije su, uz Vučevića, bili i funkcioneri SNS-a Marija Obradović, Marko Đurić, Darko Glišić i Milenko Jovanov, kao i koalicioni partneri te stranke, predsednik Partije ujedinjenih penzionera (PUPS) Milan Krkobabić i predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić.

Navodeći da nije bilo reči o personalnim rešenjima, predsednik SDPS Rasim Ljajić je rekao da im Vučić preneo da će biti "puno kadrovskih osveženja", te da će za 15 dana biti novi krug konsultacija posle kojeg će se znati više.

On je rekao da svi koji su ušli u Skupštinu ne treba da uđu i u Vladu, jer je "normalno da zemlja ima opoziciju u parlamentu".

Predsednik PUPS Milan Krkobabić rekao je da će vreme u budućnosti zahtevati ozbiljan rad i zadatke.

Vučić je o novoj Vladi u ponedeljak, 20. jula razgovarao sa predstavnicima izborne liste Socijalističke partije Srbije - Jedinstvene Srbije Ivicom Dačićem i Draganom Markovićem Palmom.

Prošle nedelje na konsultacijama je bio predstavnik Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić.

Predsednik Srbije je 14. jula započeo razgovore o formiranju nove vlade sa strankama koje su ušle u parlament, a prvo se sastao sa predstavnicima manjinskih lista.

XS
SM
MD
LG