Dostupni linkovi

Otvaraju se kino dvorane u Kini


Otvaranje kina u Šangaju
Otvaranje kina u Šangaju

Nakon što su zatvorena prije šest mjeseci, pojedina kina u gradovima od Šangaja do Chengdua počinju sa radom, što donosi nadu da će drugo najveće filmsko tržište krenuti sa oporavkom nakon velikih gubitaka zbog pandemije COVID-19, piše Reuters.

Kineske vlasti su prošle sedmice saopštile da će dozvoliti otvaranje kina u područjima niskog rizika. Ponovno otvaranje podrazumijevat će ograničen način rada.

Od marta broj zaraženih korona virusom naglo je opao i većina Kine je sada okarakterisana kao niskorizična. U proteklih nekoliko dana dijeloviglavnog grada regije Xinjianga kvalifikovani su kao visokorizični zbog novog izbijanja širenja virusa.

Ipak kino dvorane u brojnim gradovima ostale su zatvorene i u ponedjeljak jer je zvanični Peking rekao da će konačnu odluku o otvaranju ostaviti lokalnim vlastima. Kina u Pekingu, u kojem je prošlog mjeseca došlo do novog širenja virusa, ostala su zatvorena.

Širom Kine otvorena su 43 kina, od toga deset u Šangaju, rekli su za Reuters iz Wanda Filma, kompanije koja nadzire 600 dvorana.

Prema posljednjim mjerenjima američkog Johns Hopkins Univerziteta, širom Kine, u kojoj je prvi put otkriven korona virus, zaraženo je 85.314 ljudi, preminule su 4.644 osobe.

XS
SM
MD
LG