Dostupni linkovi

Pronađeni posmrtni ostaci u blizini Bugojna


Bugojno, arhivska fotografija
Bugojno, arhivska fotografija

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je zaustavljanje građevinskih radova na privatnoj parceli u naselju Rostovo nadomak Bugojna, u centralnom dijelu BiH, nakon zaprimljene informacije o postojanju posmrtnih ostataka koji bi mogli pripadati nestalim žrtvama hrvatske nacionalnosti sa područja Bugojna, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva su istakli da je od Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjebosanskog kantona (MUP SBK) zatraženo da se lokacija osigura, zaštiti policijskom trakom i stavi pod policijski nadzor dok se ne završi procedura izdavanja naredbe za proces ekshumacije.

˝Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, nakon zaprimanja potrebnih informacija, podnijeti će zahtjev za ekshumaciju prema Sudu BiH, kako bi se moglo pristupiti daljim aktivnostima na realizaciji ekshumacije˝.

Prema dobijenim informacija na navedenoj lokaciji, koja je u privatnom vlasništvu, nalaze se posmrtni ostaci nestalih osoba hrvatske nacionalnosti sa područja Bugojna, za kojima se više bezuspješno traga više od 20 godina.

Procjenjuje se se da je u Bugojnu tokom proteklog rata u BiH poginulo više od 300 osoba hrvatske nacionalnosti, te da ih je 550 prošlo kroz logor "Stadion", Armije Republike BiH.

XS
SM
MD
LG