Dostupni linkovi

Novi Travnik: Nastavak suđenja Velagićima za zločine u Bugojnu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Iskazima svjedoka Tužilaštva, pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku, nastavljeno je suđenje Muhki i Safetu Velagiću koji su optuženi za ratne zločine u Bugojnu.

Optužnica Velagiće tereti da su u Bugojnu 1993. godine fizički i psihički zlostavljali zarobljene pripadnike HVO-a, među kojima je bio i Mario Zrno koji je zbog maltretriranja i preminuo.

Tokom saslušanja svjedoka Tužilaštva, mogli su se čuti iskazi nekadašnjih zatočenih pripadnik HVO-a u u Bugojnu, a jedan od njih je bio Željko Miloš koji se prisjetio kako je u ljeto 1993. godine iz zatvora u salonu namještaja u Bugojnu odlazio na rad u naselje Vrbanja, gdje zarobljenici iskopavali tijela poginulih bošnjačkih civila.

Odgovarajući na pitanje tužitelja Ahmeda Mešića, svjedok je opisivao događaje iz naselja Vrbanja i Crniče, gdje je, kako je rekao, sreo i dvojicu optužeih Velagića.

"Maltretirali su nas i tukli, jednostavno iživljavanje... Muhko se više iživljavao. Tukli su nas palicama, pendrecima, čim su god stigli", kazao je Miloš, koji je rekao da je, tokom kopanja grobnica, vidio kada je Muhko Velagić udario lopatom Marija Zrnu.

Zaštićeni svjedok "I", koji je bio zatočen u podrumu bugojanske Gimnazije, ispričao je da je, također, odvođen na rad u naselje Vrbanja, te da je tamo vidio optuženog Muhku Velagića kako tuče zatočenika Ivicu Lozančića.

Nakon toga je, na groblju u naselju Crniče, kopao grobove za poginule bošnjačke civile, a kazao je da su na tom području bili su brojni civili i vojnici.

"Nismo imali hrane i vode i nismo mogli držati krampe. Prvi je odustao Vinko Zrno, tukli su ga, a on je jaukao. Mario je kasnije odustao, pa su i njega, također, tukli, ali on ni glasa nije pustio. Nisam vidio ko ga je tukao", kazao je svjedok.

Stravična maltretiranja

Svjedok Mario Franjić ispričao je da je da je Mario Zrno bio s njim u zatočeništvu pripadnik Armije RBiH u podrumu zgrade časnih sestara, ali da se jedan dan nije vratio iz radne akcije. Prema njegovim riječima, zarobljenici koji su se vratili taj dan u zatvor pričali su o strahotama koje su preživjeli i o Mariovoj smrti usljed maltretiranja.

"Došli su umorni, prljavi, gladni i žedni. Imali su samo jednu priču, a to je strah koji su proživjli na tom prinudnom radu na kojem su vidjeli da je Mario Zrno podlegao od maltretiranja. Mario je rekao da ne može više kopati, a civili koji su bili tu tukli su ga palicama, letvama i raznim predmetima. Poslije su ga uhvatili za noge i vukli po travi i imao je puna usta zemlje", rekao je Franjić.

Kao svjedok tužilaštva na Sudu se, među ostalima, pojavio Enes Handžić, koji je, trenutno, odsluženju osmogodišnje zatvorske kazne za zločine u Bugojnu.

Handžić je tokom rata bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 307. Motorizovane brigade Armije BiH, a rekao je iz izvještaja Vojne policije saznao za ubojstvo uvojstvu Marija Zrne, ali da odgovorni nisu procesuirani jer se o svemu šutjelo.

"Pokušalo se doći do informacije o tome šta se, zapravo desilo, međutim bilo je to sveukupno ćutanje i niko nije htio govoriti", kazao je on, dodajući da su, prema njegovim saznjima, zarobljenike u Vrbanji tukli civili.

Nastavak suđenja Muhki i Safetu Velagiću pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku zakazan je za kraj marta, kada će biti saslušano još nekoliko svjedoka Tužilaštva.

XS
SM
MD
LG