Dostupni linkovi

Optužen državljanin Ukrajine za krijumčarenje migranata kroz BiH


Migranti na ulicama Bihaća, 29 maja 2020., ilustracija

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Ruvyma Hlabetsa državljanina Ukrajine za krivično djelo krijumčarenja ukupno osam ilegalnih migranata iz Avganistana i Pakistana preko teritorije BiH, saopšteno je iz Tužilaštva.

"Optužni se tereti da je krajem aprila preuzeo tri migranta iz Avganistana i pet iz Pakistana, koji su ilegalno ušli u BiH i nisu ispunjavali uslove za zakonit boravak, u mjestu Lug opština Prozor/Rama, te ih ukrcao u vozilo koje je iznajmio kako bi ih povezao ka Bihaću u čemu je otkriven i spriječen od opštinske policijske patrole", navodi se u saopštenju.

Optužnica za krivično djelo krijumčarenja proslijeđena je Sudu BiH, saošteno je iz Tužilaštva.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) usvojilo je na sjednici 11. juna pojedinačne informacije Ministarstva bezbjednosti stanju u oblasti migracija u BiH za januar, februar i mart 2020. godini u kojima se navodi da su u prvom kvartalu 2020. godine Službi za poslove sa strancima prijavljena ukupno 4.444 nezakonita migranta, što predstavlja povećanje od 20 posto u odnosu na isti period 2019. godine. Tada je prijavljeno ukupno 3.597. migranata.

XS
SM
MD
LG