Dostupni linkovi

Četiri uhapšene osobe zbog krijumčarenja migranata u BiH


Četiri osobe uhapšene su u Mostaru, na jugu Bosne i Hercegovine, zbog postojanja sumnje da su počinile krivično djelo “krijumčarenje ljudi”, saopšteno je iz Državne agencije za istragu i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA BiH)

“Postupajući po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, policijski službenici SIPA-e pretresli su četiri osobe i jedno putničko vozilo za koje postoje osnovi sumnje da je korišteno prilikom organizacije prevoza migranata. Tom prilikom otkrivena su i privremeno oduzeta četiri mobilna telefona”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će uhapšeni nakon kriminalističke obrade biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH.

“Imajući u vidu značaj ostvarene saradnje prilikom realizacije navedenih aktivnosti, iz SIPA-e se zahvaljuju policijskim službenicima MUP-a Hercegovačkog-neretvanskog kantona”, saopšteno je iz SIPA-e.

Savjet ministara Bosne i Hercegovine (BiH) usvojilo je na sjednici 11. juna pojedinačne informacije Ministarstva bezbjednosti stanju u oblasti migracija u BiH za januar, februar i mart 2020. godini u kojima se navodi da su u prvom kvartalu 2020. godine Službi za poslove sa strancima prijavljena ukupno 4.444 nezakonita migranta, što predstavlja povećanje od 20 odsto u odnosu na isti period 2019. godine. Tada je prijavljeno ukupno 3.597. migranata.

U kampovima u Unsko-sanskom kantonu, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), trenutno boravi više od 3.500 migranata, od čega ih je najviše u Lipi, oko 1.200.

Migrantski kamp Bira smješten je u samom gradu Bihaću, čije zatvaranje gradske vlasti traže mjesecima.

U njemu, prema podacima IOM-a, trenutno boravi 610 migranata i izbjeglica. Istovremeno, u migrantskom kampu Miral, koji je uspostavljen odlukom Savjeta ministara BiH, boravi oko 500 ljudi.

XS
SM
MD
LG