Dostupni linkovi

Zahtev Evropskoj komisiji za formiranje ekspertske grupe za Srbiju


Sedište Evropske komisije u Briselu
Sedište Evropske komisije u Briselu

Predstavnici tri političke grupacije u Evropskom parlamentu (EP) pozvali su Evropsku komisiju (EK) da formira seniorsku ekspertsku grupu koja će objavljivati izveštaje o „državnom i medijskom zarobljavanju u Srbiji“.

“Srpska demokratija trenutno je ugrožena autoritarnim tendencijama vlasti, nepoštenim izbornim uslovima i nedostatkom osnovnih medijskih sloboda i vladavine zakona”, stoji u zajedničkom saopštenju koju su objavili potpisnici.

„Uprkos nedavnim opštim izborima, stalne demonstracije na ulicama i njihovo nasilno suzbijanje, koje nas posebno zabrinjavaju, jasni su signali da se Srbija suočava s ozbiljnim izazovima za svoju budućnost”, ističe se u saopštenju.

Potpisnici saopštenja su: Tanja Fajon iz evropskih Socijaldemokrata, Klement Grošelj iz Evropskih liberala i Viola fon Kramon (von Cramon) predstavnica evropskih zelenih.

Njih troje takođe navode da je ovakav stav rezultat zahteva koji je prošle nedelje, Evropskoj uniji predstavila opzicija Srbije, da se dalje uključe u mirno i politički održivo rešavanje tekuće političke krize u Srbiji i da se olakša stvaranje novih instrumenata koji bi pomogli postizanju ovog cilja.

Potpisnici ovog saopštenja su mišljenja da bez odgovora i rešenja nabrojanih problema, “Srbija nema stabilnu budućnost i, na žalost, realnu perspektivu članstva u EU”.

XS
SM
MD
LG