Dostupni linkovi

BiH: Ministarstvo zatražilo provjeru uzoraka uskladištene donacije UAE


Avion iz UAE sletio na sarajevski aerodrom sa donacijom, 27. maj
Avion iz UAE sletio na sarajevski aerodrom sa donacijom, 27. maj

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine zatražilo je provjeru uzoraka donacije Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), koja je od 27. maja uskladištena na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Medicinska oprema u humanitarnoj donaciji, ukupne težine 20 tona, je 27. maja stigla iz Dubaija u Sarajevo.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine radi ubrzano na pripremama za distribuciju donacije Ujedinjenih Arapskih Emirata, naveli su u saopćenju.

Dodaje se da je Vijeće ministara BiH ranije usvojilo prijedlog ovog Ministarstva da se donacija, kako kažu, "konačno pokrene s mrtve tačke kako bi dospjela do krajnjih korisnika”.

"Ministarstvo civilnih poslova BiH je od Međunarodnog aerodroma Sarajevo zatražilo provjeru temperaturnog režima skladištenja donacije s obzirom da se u istoj, između ostalih, nalaze brisevi i virusne transportne podloge koje trebaju biti uskladišteni u određenim uslovima kako bi bili sigurni za dalju upotrebu”, piše u saopštenju.

Međunarodni aerodrom Sarajevo je obavjestio Ministarstvo civilnih poslova da je kompletna donacija skladištena u ambijentalnom režimu, s obzirom da na pratećoj dokumentaciji, kao i na samim paketima, nije bilo posebnih zahtjeva za smještajem na niskim temperaturama, također se navodi.

“Predložili smo da se izvrši dodatna sigurnosna provjera ispravnosti briseva i transportnih podloga, te su metodom slučajnog uzorka izuzeli određenu količinu i poslali u kliničku mikrobiologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na potvrdu ispravnosti. Uzeto je 100 uzoraka”.

Od Vijeća ministara BiH je još 15. juna raspodjelu medicinske opreme zatražio Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Federacije BiH, uz saglasnost Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske.

Entitetski sindikati zdravstvenih radnika tada su obrazložili da je hitno potrebno da se raspodjeli donacija UAE jer su zalihe medicinske opreme bile pri kraju.

Ministarstvo civilnih poslova BiH u saopštenju navodi da će, nakon rezultata provjere ispravnosti briseva i transportnih podloga, zatražiti i konačnu saglasnost za uvoz medicinskih sredstva humanitarnog karaktera u BiH od Republike Srpske i Brčko distrikta.

Federacija BiH je, kako je navedeno, dostavila saglasnost.

Prema Odluci Vijeća ministara BiH, međunarodna pomoć za zaštitu i spašavanje se dijeli po principu utvrđenom u procentima 62 posto za Federaciju Bosne i Hercegovine, 38 posto za Republiku Srpsku, te po 0,5 posto ove pomoći Federacija BiH i Republika Srpska dodjeljuju Brčko Distriktu BiH.

XS
SM
MD
LG