Dostupni linkovi

U BiH stigla medicinska oprema iz Ujedinjenih Arapskih Emirata


Pomoć iz UAE stigla u BiH
Pomoć iz UAE stigla u BiH

U Bosnu i Hercegovini u srijedu (27.maja) na Međunarodni aerodrom Sarajevo sletio je avion iz Ujedinjenih Arapskih Emirata s donacijom medicinske opreme namijenjene za borbu protiv bolesti COVID-19.

Riječ je o pomoći u kojoj se, između ostalog, nalazi 40 respiratora te 100.000 testova na korona virus.

U donaciji se nalazi još 25.000 odjevnih kompleta za zaštitu, 150.000 pari rukavica, 150.000 maski N95, 150.000 jednokratnih hirurških maski, 150.000 jednokratnih zaštitnih maski, 50.000 vizira i 20.000 zaštitnih naočala.

„Riječ je o opremi teškoj 20 tona i njena vrijednost je u milijunskim iznosima“, kazala je novinarima ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVP) Bisera Turković, koja je dočekala avion s delegacijom tima za krizne situacije tog ministarstva.

Na pitanje na koji način će se oprema podijeliti, Turković je dogovorila da je za to zaduženo Kordinaciono tijelo za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH.

''Pomoć se dijeli između eniteta i Distrikta Brčko, a onda se spušta na niže nivoe. Pomoć stiže svima i dijeli se svima, što je jedini ispravan način“, kazala je ministrica Truković.

U pitanju je donacija koju građanima BiH poklanja šeika Hind bint Maktoum bin Juma al Maktoum, inače supruga potpredsjednika i premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Mohammeda bin Rashida Al Maktouma.

XS
SM
MD
LG