Dostupni linkovi

U Britaniji se i dalje održava nivo zaposlenosti zbog plana podrške platama


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Zvanični podaci pokazuju da plan podrške platama Vlade Britanije nastavlja da održava nivo zaposlenosti u državi tokom mera ograničenja za vreme pandemije korona virusa.

Kancelarija za nacionalnu statistiku saopštila je danas da je stopa nezaposlenosti u zemlji tokom tri meseca, između marta i maja, iznosila 3,9 odsto što je uglavnom nepromenjeno u odnosu na prethodni tromesečni period.

Ovo je zanimljiv podatak s obzirom da je britanska ekonomija u tom periodu pretrpela jedan od najvećih privrednih padova kao deo napora da se obuzda pandemija korona virusa, prenosi AP.

Do sada je Britaniju izbegao veliki porast nezaposlenosti zbog plana za zadržavanje posla, pri čemu Vlada plaća većinu plata radnicima koji su zadržani na poslu.

Očekuje se da nezaposlenost upadljivo poraste u narednim mesecima, posebno u oktobru kada će se plan Vlade završiti.

Broj firmi koje smanjuju zaposlenost ubrzao se u poslednjih nekoliko nedelja a Erbas i Rols Rojs su najavili primetna smanjenja broja radnih mesta.

Mnogi ekonomisti smatraju da bi se nezaposlenost ove godine mogla više nego udvostručiti, na preko tri miliona, što je poslednji put bilo 1980-ih.

XS
SM
MD
LG