Dostupni linkovi

Mještani španskog grada Ljeida ponovo u karantinu


Madrid, Španija, 14. mart

Oko 160.000 mještana katalonskog grada Ljeida i šest okolnih mjesta od danas (15. juli) su ponovo u karantinu zbog velikog rasta broja zaraženih korona virusom, samo nekoliko sedmica nakon što su u Španiji ukinute slične blokade, javio je Rojters.

Španski sud je 14. jula odobrio naredbu vlasti regiona Katalonija o neizlasku iz kuća za mještane Ljeide i šest okolnih mjesta poslije višednevnih pravnih sporova i političkih tenzija oko ovog pitanja.

Prema novim regulativama, ljudi mogu da izađu iz kuća samo radi osnovnih aktivnosti poput kupovine, dok će hoteli, restorani i kafići ostati zatvoreni sem za potrebe dostave.

Regionalne vlasti preporučile su da i mještani tri naselja u Hospitaletu, predgrađu Barselone, ostanu kod kuća, ali to nije dio obaveznog karantina.

Španska administracija je 21. juna ukinula mjere blokade jer su vlasti smatrale da su se izborile sa najtežim periodom epidemije. Umrlo je više od 28.000 Španaca.

Međutim, od tada se širom Španije pojavilo nekoliko klastera, zbog čega su regionalne vlasti krenule sa uvođenjem zabrana na lokalnom nivou, što je izazvalo konfuziju kod mještana i negodovanja poslovnih ljudi.

Katalonija je prva uvela mjere blokade - u dijelovima Galicije nije dozvoljen ulazak posjetiocima, a u gradu Ordiziji u Baskiji uveden je policijski čas.

U nekoliko regija nošenje maske je obavezno bez obzira na fizičku distancu, dok se u Andaluziji ova mjera odnosi i plaže.

Više sadržaja:

XS
SM
MD
LG