Dostupni linkovi

UNS: Na demonstracijama napadnuto i ometano u radu 28 novinara i medijskih radnika


Policija ispaljuje suzavac na protestu u Beogradu, 10. jul
Policija ispaljuje suzavac na protestu u Beogradu, 10. jul

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da je prema njihovoj evidenciji od 7. do 11. jula napadnuto i ometano u radu 28 novinara, snimatelja i fotoreportera koji su izveštavali sa demonstracija u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. UNS je naveo da je njih 14 zadobilo povrede od kojih je šest zahtevalo hitnu lekarsku pomoć.

"Povređeni novinari, snimatelji i fotoreporteri napadnuti su od policije, demonstranata koji su bacali kamenice i druge čvrste predmete, ali i udarcima u glavu i telo čvrstim predmetima iz neposredne blizine", saopštio je UNS.

Udruženje je saopštilo da je u dogovoru sa napadnutim kolegama i njihovim urednicima, u skladu sa Sporazumom o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara, prijavilo policiji tri slučaja.

Navedeno je da je šestoro povređenih novinara, fotoreportera i snimatelja, kojima je lekarska pomoć pružena u urgentnim centrima, dalo izjave policiji i u jednom slučaju forenzičarima u ustanovama hitne medicinske pomoći.

Prema podacima UNS-a još troje kolega i koleginica prijavilo je policiji ili je u postupku podnošenja prijave napada na njih, dok je "najveći broj slučajeva, iako pobrojan u saopštenjima UNS-a i drugih novinarskih i medijskih organizacija, ostao zvanično neprijavljen."

XS
SM
MD
LG