Dostupni linkovi

U Tokiju najviši stupanj upozorenja zbog COVID-a 19


Prizor iz Tokija, 11. travnja
Prizor iz Tokija, 11. travnja

Stručnjaci zdravstvenih službi objavili su najviši stupanj upozorenja na korona virus u Tokiju zbog rekordnog broja zaraženih.

"Činjenica je da broj oboljelih pacijenata nadmašuje dosadašnje rekorde. Broj zaraženih među mladim ljudima i asimptomatični slučajevi su, također u porastu", rekao je direktor Nacionalnog centra za globalno zdravlje i medicinu u Tokiju, Norio Ohmagari.

Prema njegovim riječima, stopa zaraze u Tokiju je u "crvenoj fazi" što je najviši stupanj od četiri razine u sistemu mjerenja.

Guvernerka Tokija Juriko Koike ponovila je poziv mještanima da budu oprezni jer je situacija veoma ozbiljna.

Ona je istakla da će gradska administracija reagirati u skladu sa mišljenjima stručnjaka.

U bojazni od toga da se drugi val zaraze ne proširi iz Tokija, druge općine i naselja zatražili su od središnje vlasti da suspendira veliku kampanju za jačanje domaćeg turizma.

Gradonačelnik Mutsua u prefekturi Aomori Sočiro Mijašita smatra da će se pandemija korona virusa pretvoriti u "ljudski uzrokovanu katastrofu" ako se nastavi sa kampanjom za putovanja.

Japanski ministar ekonomije Jasutoši Nišimura naglasio je da će vlasti oprezno nastaviti sa kampanjom koja obuhvata popuste na kupovinu i hranu.

U Tokiju je broj zaraženih veći od 200 u proteklih četiri dana.

Guvernerka Koike je ponovila da ljudi trebaju izbjegavati odlaske u restorane u kojima nema adekvatnih mjera za kontrolu zaraze.

XS
SM
MD
LG