Dostupni linkovi

EU donirala sredstva bh.građanima pogođenim poplavama


Ilustracija

Evropska unija (EU) obezbijedila je 65.000 evra kao podršku Crvenom krstu Bosne i Hercegovine (BiH) u pružanju pomoći građanima BiH koje su pogodile poplave iz juna mjeseca, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Radi se o direktnoj novčanoj pomoći za oko 1 000 građana iz 15 opština i gradova u Federaciji BiH i Republici Srpskoj u okolini Tuzle koje su pogođene bujičnim poplavama. Pomoć je namijenjena prvenstveno starijim osobama, osobama sa invaliditetom i samohranim roditeljima.

Iz Delegacije EU u BiH istakli su da će pored direktne finansijske pomoći vršiti I edukaciju za oko 15 000 stanovnika o higijenskim pitanjima koja se tiču sprječavanja onečišćenja voda I zaštite od zaraznih bolesti.

Evropska unija je najveći donator za oporavak od poplava u BiH sa oko 84 miliona evra podrške lokalnim zajednicama koje su pretrpile ozbiljne štete u poplavama 2014. godine.

Donatorska sredstava korištena su kao direktna podrška građanima kroz izgradnju ili obnovu stambenih jedinica i omogućavanje stabilnih i održivih izvora prihoda za ugrožene porodice, a značajan dio sredstava doniran je domaćim institucijama za prevencije i zaštitu od poplava.

XS
SM
MD
LG