Dostupni linkovi

Humanoid mijenja općinskog službenika u uredu u Sibiru


Humanoid, ilustrativna fotografija
Humanoid, ilustrativna fotografija

Robot sličan čovjeku koji izgleda i ponaša se kao službenik počeo je raditi u uredu s javnošću u administracije u Sibiru.

Humanoid sa dugom plavom kosom i braon očima uslužuje pridošle u uredu u gradu Permu, udaljenom oko 1.100 kilometara istočno od Moskve.

Za sada, humanoid pruža pomoć u davanju potvrda o nekažnjavanju i nekonzumiranju opijata, što je u Rusiji neophodno radi rješavanja brojnih pravnih transakcija.

Tvrtka Probomot, koja je izradila prototip, navodi da je robot osmišljen kako bi izgledao kao prosječna Ruskinja. Izraz i oblik lica smišljeni su putem vještačke inteligencije i na osnovu analize izgleda nekoliko tisuća žena.

"Robot koji na sebi ima odjeću činovnika može oponašati više od 600 izraza lica pomjerajući oči, obrve i usne, te druge mehaničke mišiće prekrivene vještačkom kožom", ističe se u saopćenju Probomota.

Robot može postavljati i odgovara na smišljena pitanja i povezan je sa skenerom i štampačem. Ima pristup bazi podataka dokumenata i potpuno zamjenjuje službenika.

Lego robot u borbi protiv korona virusa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00
On je robot i novi član benda Dubioza kolektiv
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:02 0:00
Kabulska konobarica robot
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

XS
SM
MD
LG