Dostupni linkovi

Ruski 'robot' Boris, čovjek ili mašina?


Snimak TV Rusija 24 koji se našao u centru pažnje jer nije u izvještaju objavio da je riječ o čovjeku-mašini a ne o robotu
Snimak TV Rusija 24 koji se našao u centru pažnje jer nije u izvještaju objavio da je riječ o čovjeku-mašini a ne o robotu

Može da hoda, da razgovara a može čak i da igra kao robot.

Ali da li je to stvarno robot?

Nakon čudesne mašine po imenu Boris, predstavljene na forumu za mlade u Jaroslavlju 11. decembra, reporter ruske državne televizije je tvrdio da je to zaista robot, piše Radio Slobodna Evropa.

Novinar Rusije-24 opisao je Borisa kao "jednog od najnaprednijih robota", koji je "već naučio da pleše" i "da uopšte nije loš".

Ali ispostavilo se da Boris nije bio ništa posebno u odnosu na Asima, tehnički visoko naprednog robotskog humanoida kojeg je proizvela japanska Honda, na kojeg dosta podsjeća.

U stvari, to je bio samo muškarac u kostimu – koji je skakutao na sceni poznatog godišnjeg foruma u čijem je stvaranju prije nekoliko godina ulogu imao i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Ali u izvještaju Rusije-24 očigledno je sve ozbiljno shvaćeno i sada se ona nalazi na meti ismijavanja nekih medija u Rusiji i drugih na društvenim mrežama.

Dakle, ko je - ili šta - bio na izložbi u Jaroslavlju? Ruska kompanija za visoku tehnologiju, Tjournal.ru, misli da zna odgovor.

Oni su pronašli rusku firmu Show Robots, koja proizvodi kostime "Robot Aliosha" koji su slični onom koji je prikazan na božićnom forumu u Jaroslavlju.

Na svom sajtu, kompanija se ponosi "dizajnom i tehničkom izradom kostima koji stvara skoro savršenu iluziju da pravi robot stoji pred vama", dodajući da se kostimi mogu iznajmiti ili kupiti za 250.000 rubalja (3.765 dolara ) po komadu.

Tjournal napominje da se organizatori na forumu nisu odnosili prema Borisu kao stvarnom robotu, objašnjavajući da je čovjek sa kostimom bio dio diskusije o robotima na budućem radnom mjestu.

Izvorno nazvan Budući intelektualni lideri Rusije, forum je godišnji događaj koji podržava Ministarstvo obrazovanja.

Projekat je, navodno, bio zamisao samog Putina, koji mu je prisustvovao 2017. godine. Ministrica obrazovanja Olga Vasileva i guverner regije Jaroslav, Dmitrij Mironov, bili su na otvaranju ovogodišnjeg događaja.

Slike druženja mladih forumaša sa Borisom pokazuju da ih nije bilo briga da li je robot "savršen".

Fotografija koju je objavio News-Jaroslavlj na Twitteru pokazuje da je Boris fotografisan sa nasmijanim mladim Rusima. Fotografija je slikana otpozadi i pokazuje čovjekov vrat koji se jasno vidi ispod glave "robota".

Ruska novinska agencija Meduza objavila je da je Rusija-24 povukla snimak sa svog YouTube kanala kada je Boris razotkriven kao lažni robot.

Međutim, video je još uvijek dostupan na Rusiji-24 od 12. decembra.

Tjournal napominje da u svojoj emisiji, Rusija-24 ni u jednom trenutku nije navela da je to samo tehnički trik, predstavljajući ga kao autentičnog, za razliku od organizatora.

XS
SM
MD
LG