Dostupni linkovi

U Srbiji 12 novih žrtava korona virusa, inficirano još 279 osoba


U poslednja 24 sata u Srbiji je od posledica infekcije korona virusom preminulo još 12 osoba, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije povećan na 405.

Od 6915 testiranih osoba, 279 je pozitivnih, a 154 pacijenta su na respiratorima.

"Danas je najgori dan što se tiče broja pacijenata na respiratorima", izjavila je na konferenciji za medije Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije i čelnica Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa.

Broj aktivnih slučajeva je 4.294, a na respiratorima su 154 osobe, što je prema rečima premijerke, najveći broj od kada je 6. marta potvrđen prvi slučaj infekcije u Srbiji.

Procenat smrtnosti u Srbiji sada iznosi 2,17 odsto.

Brnabić je navela i da je 159 osoba u Srbiji hospitalizovano zbog COVID-19 u poslednja 24 sata.

Tokom epidemije u Srbiji testirani su uzorci ukupno 498.343 osobe, od kojih je prisustvo virusa potvrđeno kod njih18.639.

Brnabić je rekla da je u prethodna četiri dana registrovano smanjenje broja novoobolelih.

Zato, kako je rekla, "razloga za optimizam donekle ima. Deluje da, u zavisnosti od brojeva narednih dana, imamo neke rezultate mera koje smo uveli kao Krizni štab", kazala je Brnabić.

Ona je upozorila da će se narednih dana videti rezultati protesta, javnih okupljanja i proslava u nekim delovima Srbije i najavila da će se razgovarati o uvođenju obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru na celoj teritoriji Srbije.

Broj preminulih i broj obolelih na respiratorima koji se konstantno uvećava pokazuje koliko je ozbiljna situacija, rekla je Brnabić i apelovala na sve građane da budu maksimalno odgovorni, da nose maske u zatvorenom i otvorenom prostoru.

“Molimo ljude da se ne okupljaju jer je to najveći atak na naše javno zdravlje”, rekla je Brnabić.

Ona je navela da je tokom današnjeg dana još 49 respiratora distribuirano širom Srbije, kao i da u magacinu ima još 180.000 testova.

XS
SM
MD
LG