Dostupni linkovi

Počeo proces ovjere učesnika na lokalnim izborima u BiH


Glasački listići za izbore u BiH, arhivska fotografija
Glasački listići za izbore u BiH, arhivska fotografija

Centralna izborna komisija (CIK) BiH počela je proces ovjere političkih subjekata za učešće na lokalnim izborima u BiH zakazanim za 5. novembar ove godine. Podneseno je ukupno 136 prijava političkih stranaka.

Kako je saopšteno, CIK BIH ovjerio je prijave za učešće na izborima za 43 političke stranke, koje u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uslove za ovjeru.

Prijave četiri političke stranke su odbijene zbog izrečene administrativne mjere uskraćivanja prava kandidiranja na izborima i nedostavljanja prijave u utvrđenom roku.

Od 379 prijava nezavisnih kandidata za ovjeru učešća na lokalnim izborima 2020. godine, CIK BiH je ovjerio prijave za 278 nezavisnih kandidata, koji u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uslove.

Ovjereno je 48 nezavisnih kandidata predstavnika nacionalnih manjina, 16 nezavisnih kandidata prijedloga grupe od 40 građana i dva nezavisna kandidata prijedloge udruženja.

Odbačeno je 19 prijava nezavisnih kandidata, zbog neispunjavanja uslova za ovjeru.

Budući da Bosna i Hercegovina još uvijek nije usvojila budžet, te da se privremeno finansira, još uvijek nisu ni osigurana sredstva od oko dva miliona eura za provođenje lokalnih izbora.

Iako je Parlament BiH 09. jula raspravljao o budžetu institucija – budžet nije usvojen, jer su protiv prijedloga bili zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

CIK BiH potvrdio je da bez hitno osiguranih sredstava iz državnog budžeta lokalni izbori, koji su zakazani za 15. novembar 2020. godine, ne mogu biti organizovani.

U međuvremenu, članovi CIK-a usvojili su Zaključak o pokretanju inicijative za donošenje Zakona o dopunama Izbornog zakona BiH, kojim se inicira osiguravanje finansijske neovisnosti Centralne izborne komisije BiH.

XS
SM
MD
LG