Dostupni linkovi

Obilježena godišnjica stradanja Srba u Bratuncu i Srebrenici


Na spomen obilježju u Zalazju služen je parastos, a na vojničkom groblju u Bratuncu u Bosni i Hercegovini položeno je cvijeće povodom godišnjice ubistva vojnika i civila srpske nacionalnosti tokom rata u BiH 1992. godine.

Prije 28 godina 12. jula u selima Zalazje i Sase (opština Srebrenice), Biljača, i Zagoni (opština Bratunac), ubijeno je 69 vojnika i civila srpske nacionalnosti. Na taj dan, osim ubijenih, nestalo je 22 ljudi.

Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici 10. juna 2011. prilikom traženja bošnjačkih žrtava iznad naselja Vidikovac, na periferiji grada Srebrenica. Nakon godinu dana njihovi posmrtni ostaci su identifikovani i sahranjeni na groblju Zalazje.

Parastos u Zalazju kod Srebrenice, služen je i za žrtve koje su tokom Drugog svetskog rata ustaše ubile 1943. godine.

Bratunac, 12. jul
Bratunac, 12. jul

"Stradanja Srba u Bratuncu i Srebrenici na današnji dan prije 28 godina obilježeno je, kao i svake godine do sada, na dostojanstven način i uz poštovanje svih mjera uvjetovanih pandemijom korona virusa. I ovog puta porodice su uputile apel da se pronađu krivci i izvedu pred lice pravde. To se do sada nije desilo", rekao je za Radio slobodna Evropa Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

Sud BiH je u novembru 2018. godine pravosnažno oslobodio Nasera Orića, bivšeg komandanta Armije BiH i Sabahudina Muhića, optužbi da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac (opština Srebrenica), ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

XS
SM
MD
LG