Dostupni linkovi

Rebić: Privedene 24 osobe zbog nasilja


Protest u Beogradu 7 jula 2020.
Protest u Beogradu 7 jula 2020.

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je na vanrednoj konferenciji za novinare da je policija tokom sinoćnjih protesta "krajnje uzdržano reagovala", te da je oko 23.00 upotrebila hemijska sredstva.

Zbog nasilja ispred skupštine i u okolnim ulicama policija je privela 24 osobe, od kojih 23 zbog prekršaja, a jedna osoba zbog krivičnog dela, izjavio je Rebić.

Privedena su 23 huligana, rekao je Rebić, navodeći da je među njima i Damnjan Knežević, koji se može označiti kao organizator upada u Skupštinu. Dodaje da je i bivši član Dveri Srđan Nogo takođe označen kao organizator upada.

Damnjan Knežević u javnosti je poznat kao organizator narodnih patrola protiv migranata.

Policija će, kako je rekao Rebić, izvršiti analizu i utvrditi ko je odgovoran za organizaciju protesta dok odgovornost za napad na policiju i upad u Skupštinu Srbije jeste na Kneževiću i Nogu.

Naveo je da je bilans sinoćnjih protesta i nereda u Beogradu "izuzetno ozbiljan" što se tiče policije.

"Imali smo 43 povređena policijska službenika, verovatno je broj značajno veći jer se oni sa lakšim povredama nisu javljali. Imamo podatak o povređenih 17 demonstranata", rekao je Rebić.

On je naveo da je načinjena prilična šteta MUP-u i da su "huligani zapalili pet službenih vozila, kao i da je oštećena oprema policajaca: 71 štit, 65 vizira, 19 palica, šest ručnih radio stanica i 18 šlemova".

Policija je sat i po posle ponoći rasterala demonstrante sa prostora ispred Skupštine Srbije, nakon gotovo neprestanog ispaljivanja suzavca, sukoba i privođenja demonstanata, koji su protestovali zbog najave vlasti o ponovnom uvođenju policijskog časa radi suzbijanja epidemije korona virusa.

Protest u Beogradu protiv uvođenja policijskog časa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

XS
SM
MD
LG