Dostupni linkovi

Tramp smanjio kaznu svom bivšem saradniku Rodžeru Stounu


Rodžer Stoun dolazi na izricanje presude u Vašingtonu, 20. februara
Rodžer Stoun dolazi na izricanje presude u Vašingtonu, 20. februara

Predsednik SAD Donald Tramp smanjio je zatvorsku kaznu svom bivšem saradniku Rodžeru Stounu osuđenom u februaru na 40 meseci zatvora u okviru istrage o ruskom mešanju za vreme američke predsedničke kampanje 2016. godine, saopštila je noćas Bela kuća.

"Rodžer Stoun je već pretrpeo dosta", navodi se u saopštenju. "Prema njemu su bili nepravedni, kao i prema mnogima drugima u ovom slučaju. Rodžer Stoun je sada slobodan čovek!"

Bela kuća je navela da je Stoun bio žrtva "prevare" o Rusiji.

Stoun (67) je trebalo da počne da služi kaznu u utorak, ali rekao je za AP da ga je Tramp sinoć pozvao da mu kaže da će mu preinačiti kaznu, prenosi Frans pres.

Stoun je osuđen u februaru na 40 meseci zatvora zbog laganja Kongresu, uticaju na svedoke i blokiranju istragu Predstavničkog doma američkog Kongresa o tome da li je Tramp bio u dosluhu sa Rusijom da osigura pobedu na predsedničkim izborima 2016.

Ovaj potez nije kompletno pomilovanje i izazvao je rekacije.

Portparol predsedničkog kandidata Džoa Bajdena optužio je Trampa za zloupotrebu vlasti i "odbacivanje" američkih vrednosti, prenosi BBC.

I predsjedavajući Obaveštajnog odbora Doma zastupnika Adam Šif osudio je Trampov potez. "Ovime Tramp jasno daje do znanja da u Americi postoje dva sistema pravde: jedan za njegove kriminalne prijatelje i jedan za sve ostale", kazao je.

Demokratska senatorka Elizabet Voren izjavila je da je ovo pokazalo da je Donald Tramp "najkorumpiraniji predsednik u istoriji".

Lični advokat američkog predsednika, Rudi Đulijani, je pak pozdravio ovu vest rekavši da je kazna za Rodžera Stouna drakonska.

XS
SM
MD
LG