Dostupni linkovi

U Hrvatskoj počinje liječenje krvnom plazmom


U Hrvatskoj uskoro počinje dobrovoljno prikupljanje krvne plazme osoba koje su preboljele COVID-19 pošto su klinička ispitivanja pokazala da antitijela koja su stekli pomažu u liječenju pacijenata s teškim simptomima.

Plazmu će oni koji su izliječeni od korona virusa moći da daju u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu, ali se još ne zna kada će početi liječenje.

U Zavodu za transfuzijsku medicinu u Zagrebu sve je spremno za ovaj poduhvat, a za pet dana krvnu plazmu moći će dati svi oni koji su preboljeli COVID-a 19, javila je Hrvatska radiotelevizija (HRT).

"Planirano je da se takve donacije ostvaruju putem tzv. postupka afereze, gdje se putem vantjelesne cirkulacije iz krvi davaoca izdvaja njihova plazma", rekao je doktor Tomislav Vuk iz tog zavoda.

Transfuzija krvne plazme kao eksperimentalni način lečenja COVID-19
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:05 0:00

Sljedeći korak je uspostavljanje testa za određivanje nivoa antitijela koja ima svako ko je bio zaražen.

"Činjenica je da takva neutralizujuća antitijela djeluju tako da se vežu na mjesta na kojima onda virus ne može proći u ćeliju i djelovati štetno na ćeliju", rekao je Vuk.

Ta metoda liječenja pokazala se kao efikasna u Americi i Italiji.

HRT navodi da je teško reći kada će se takav način liječenja početi primjenjivati u Hrvatskoj i dodaje da se stručnjaci slažu da metoda obećava i zato je cilj skupiti što više plazme.

Više sadržaja:

XS
SM
MD
LG