Dostupni linkovi

EU finansira očuvanje i rekonstrukciju Memorijalnog centra Potočari


Evropska unija je izdvojila 340.000 eura za obnovu prizemlja u nekadašnjoj Fabrici akumulatora u sklopu Memorijalnog centra Srebrenica Potočari spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, saopšteno je iz delegacije Evropske unije u BiH.

“Fabrika akumulatora u kojoj je smješten Memorijalni centar Srebrenica nije samo mjesto na kojem se odaje počast žrtvama genocida i iskazuje solidarnost sa preživjelima, kao što to radimo svake godine 11. jula. To mjesto je ujedno i centar znanja za one koji žele razumjeti i naučiti više o kontekstu u kojem se dešavaju zločini protiv čovječnosti, kako bi se oni spriječili u budućnosti”, rekao je šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler.

Naglasio je i da Centar ima važnu funkciju, posebno jer još uvijek postoje oni koji negiraju počinjene zločine i pokušavaju marginalizirati ustanovljene činjenice. Sredstva Evropske unije će biti iskorištena za proširenje i obnovu arhivskog prostora.

Direktor Memorijalnog centra u Srebrenici, Emir Suljagić izrazio je zahvalnost ambasadoru Sattleru koji je pokazao lični interes i inicijativu kako bi osigurao provedbu projekta.

"Moram naglasiti važnost očuvanja i rekonstrukcije fizičke infrastrukture Memorijalnog centra. To je ubjedljivo najznačajnija stvar koju ćemo uraditi ove godine i to ne bismo bili u mogućnosti bez ambasadora Sattlera i Delegacije Evropske unije u BiH. Ovo su evropske vrijednosti na djelu, u svom najsmislenijem obliku,” kazao je Suljagić.

Suljagić: Pamtimo svaku žrtvu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:24 0:00

Pored navedenih radova, biće obnovljen i jedan dio fasade kao i krov upravne zgrade, kako bi se spriječila dalja oštećenja na objektu.

Evropska unija ranije je podržala Memorijalni centar sa oko 250.000 eura za ispisivanje imena žrtava na Memorijalnom zidu.

Tokom proteklih godina, Evropska unija obezbijedila je 10 miliona eura pomoći za Srebrenicu i okolne opštine sa posebnim fokusom na reintegraciju života u zajednici i izgradnju potencijala za ekonomski rast i razvoj.

Od 2004. godine, Evropska unija finansijski podržava rad Međunarodne komsije za nestale osobe (ICMP) na prikupljanju i analizi DNK uzoraka članova porodica nestalih osoba, re-asocijaciji posmrtnih ostataka kao i rad na terenu u regiji i brojnim zemljama Evropske unije u kojima živi veliki broj osoba izbjeglih zbog sukoba u periodu 1992-1995. godine.

Djeca svjedoci genocida
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00

XS
SM
MD
LG