Dostupni linkovi

Sattler: Mir se gradi na pravdi, a pravda na istini


Srebrenica, Memorijalni centar Potočari
Srebrenica, Memorijalni centar Potočari

Šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH), ambasador Johann Sattler oglasio se u utorak 7. jula na svom blogu povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Istakao je važnost procesuiranja ratnih zločina, podcrtavajući kako se mir gradi isključivo na pravdi, a pravda na istini te da na tom putu nema mjesta za poricanje, niti za alternativne istine.

„Ove sedmice dok se sjećamo žrtava srebreničkog genocida, u solidarnosti s preživjelima, ponavljamo svoju posvećenost dovođenju počinitelja pred lice pravde“, piše ambasador Sattler na blogu pod naslovom "Mir se gradi na pravdi".

Kako učiti o genocidu?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:31:30 0:00

Istovremeno, podsjeća kako je unazad dvije generacije, Evropska unija dala novi zamah pokretu koji je pomogao da se saniraju ratne rane i izađe iz sjene sukoba, neprijateljstva i sumnji.

„Memorijalni centar Potočari čuva sveto sjećanje na ubijene u srebreničkom genocidu. Fabrika akumulatora ostaje u svom izvornom stanju, oronula i napuštena, kao sumoran i rječit podsjetnik na prošlost koju nije moguće izbrisati. Ali spomenici nisu sačinjeni samo od zemlje i kamena, već i svakodnevnih djela, trajne posvećenosti i odlučnosti živih da svjedoče u ime mrtvih“, ističe šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH.

Istovremeno, naglašava kako EU podržava Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao i Međunarodnu komisiju za nestale osobe (ICMP) - dvije organizacije koje su dale nemjerljiv doprinos utvrđivanju istine o dešavanjima u julu 1995. godine.

Usto, podsjeća kako je poštivanje vladavine prava temeljni zahtjev za pristupanje Evropskoj uniji i za povratak zajedničkim vrijednostima na kojima se grade oporavak i napredak, te da je to proces koji se ne započinje automatski, već zahtijeva hrabro i principijelno vodstvo s najviših nivoa vlasti.

XS
SM
MD
LG